Доступність посилання

ТОП новини

Брейвік вирок у 21 рік ув’язнення за вбивство 77 осіб зустрів із посмішкою (ВІДЕО)


Прага – Норвезький суд виніс у п’ятницю вирок Андерсу Брейвіку за вбивство 77 осіб влітку минулого року – максимальне покарання. За норвезьким законом, це 21 рік в’язниці. Оголошення вироку Брейвік зустрів із посмішкою на обличчі. У залі суду він сидів поруч із адвокатами. Від родичів загиблих їх відділяла спеціально споруджена скляна перегородка. Процес над 33-літнім Брейвіком у справі про безпрецедентний в історії Норвегії подвійний теракт тривав 10 тижнів. Увесь цей час перебіг судових засідань залишався в центрі уваги норвезької та світової преси і громадськості.

П’ятеро суддів на засіданні в Осло винесли свій вирок одностайно.
«Вирок одностайний і має наступний висновок: Андерс Берінг Брейвік, який народився 13 лютого 1979, засуджений терміном на 21 рік», – оголосила суддя Елізабет Арнцтен.

Цей термін однак, може бути згодом продовжений, якщо Брейвік – як і раніше – становитиме небезпеку для суспільства. На думку фахівців, Андерс Брейвік може провести за ґратами решту життя.



Раніше Брейвік зізнався, що 22 липня 2011 року він влаштував вибух біля будівлі норвезького уряду, в результаті якого загинули 8 осіб, а трохи пізніше розстріляв 69 осіб у літньому молодіжному таборі.

Те, що сталося, було справжнім шоком для п’ятимільйонної країни, яка раніше вважалася однією з найбезпечніших у світі. Це змусило суспільство звернути увагу на популярність крайніх правих ідей.

Для нього було б «гірше ніж смерть», якби його визнали божевільним

Сам Брейвік, який назвав мішенню своїх атак правлячу Лейбористську партію через її імміграційну політику, під час процесу в подробицях розповідав про підготовку та скоєння своїх нападів і наполягав на своїй осудності, заявляючи, що подасть апеляцію, якщо суд дійде іншого висновку.

Він навіть наголошував, що для нього було би «гірше ніж смерть», якби його визнали божевільним.

Адвокат жертв різанини Фроде Елґесем привітав вирок суду в Осло.

Полегшення висловлюють і громадяни Норвегії. «Це стало шоком для всіх норвежців – те, що вчинив Брейвік. Гадаю, що вирок стане полегшенням для всіх. Думаю, що це позитивна подія для більшості норвежців», – зауважив один чоловік..

А одна з перехожих в Осло, звертаючи увагу на посмішку Брейвіка під час суду, зазначила: «Ми вже звикли до його реакції, я не думаю, що люди будуть думати занадто багато про це. Ми, громадяни, хотіли цього вердикту, і це дасть нам можливість зараз наче позбутися його на якийсь час, коли він за ґратами».

В'язниця, у якій житиме Брейвік
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Брейвік, швидше за все, відбуватиме покарання у в’язниці Іла, де його утримували в попередньому ув’язненні. У нього є доступ до комп’ютера, але немає підключення до інтернету. Він може спілкуватися із зовнішнім світом за допомогою звичайної пошти, яку перевіряє тюремний персонал.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG