Доступність посилання

ТОП новини

Гаазький трибунал відхиляє прохання Караджича про новий процес


Радован Караджич у Гаазькому трибуналі, архівне фото
Радован Караджич у Гаазькому трибуналі, архівне фото
Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії відхилив у понеділок прохання колишнього політичного лідера боснійських сербів Радована Караджича почати щодо нього новий судовий процес.

Трибунал постановив, що затримки з наданням свідчень захистові Караджича не порушили його права на справедливий розгляд справи.

Із проханням почати процес спочатку Караджич звертався минулого місяця, заявляючи, що в нинішньому процесі прокурори зволікали з передачею його захистові свідчень, які були б йому на користь.

Гаазький трибунал уже багато разів робив перерви в процесі, щоб надати стороні Караджича можливість вивчити нові свідчення.

67-літній Радован Караджич, арештований у Сербії 2008 року і переданий до Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії, заперечує всі висунені йому звинувачення в геноциді, злочинах проти людяності і злочинах проти законів і звичаїв ведення війни за його дії в часи боснійської війни 1992–95 років, коли він очолював самопроголошену на той час Республіку Сербську на території Боснії і Герцеговини. Цих звинувачень нині 10. У разі визнання винним йому загрожує довічне ув’язнення. Він називає очолювану ним тоді воєнну кампанію боснійських сербів, спрямовану на етнічні чистки всіх несербів у частині Боснії і на фізичне винищення тисяч босняків-мусульман, «справедливою і священною» війною.
XS
SM
MD
LG