Доступність посилання

ТОП новини

Відкривається з’їзд Демократичної партії у США


У вівторок відкривається з'їзд Демократичної партії у США – подія, після якої кампанія виборів президента запрацює на повну потужність. На з'їзді, місцем проведення якого демократи обрали місто Шарлотт, у Північній Кароліні, Барака Обаму офіційно оберуть кандидатом на посаду президента США. До міста збираються тисячі делегатів з усієї країни. Північну Кароліну демократи обрали не випадково. У складній системі виборів президента, цей штат – один з небагатьох, перемогу в якому, того чи іншого кандидата важко передбачити. І саме у цих, так званих штатах-гойдалках, і вирішиться доля президентського крісла. Демократи досить нервово очікують цих виборів. Якщо чотири роки тому Обама мав беззаперечну перевагу, то цього разу на нього чекає справжнє випробовування. У Шарлотті працює кореспондент Української служби «Голосу Америки» Зореслав Байдюк.

– У якому політичному стані підійшли до цих виборів американські демократи?


– Стан не найкращий, але далеко не безнадійний. Зрозуміло, що шаленої ейфорії, ентузіазму навколо персони Барака Обами, як це було 4 роки тому, нині немає. Справа в тому, що на Обаму покладалися надзвичайно серйозні сподівання у вирішенні чи не всіх бід та проблем країни. А реалії такі, що Америка побудована так, що уряд не має таких важелів управління, як, скажімо, в тоталітарних державах, щоб кардинально щось змінити. Однак Обамі вдалося зробити кілька кардинальних змін. Це, в першу чергу, без перебільшення монументальна реформа охорони здоровя, щоправда справжній ефект вона матиме зовсім не скоро. А опоненти Обами навпаки вдало використовують реформи проти нього, адже вона ще не запрацювала як слід. Хоча за 4 роки правління Обамі вдалося загалом стабілізувати економіку країни та зменшити рівень безробіття до 8%, для багатьох американців цього замало, вони почуваються комфортно лише, коли безробіття – на рівні 5%.

Ромні та його компанія переконують американців, що саме республіканці здатні вивести країну на шлях стабільного економічного одужання. Однак на боці Обами залишаються жінки – потужний виборчий блок, який може легко вирішити долю цих виборів президента США
Зореслав Байдюк
Отож, на даному етапі Обама та його опонент від Республіканської партії Мітт Ромні в опитуваннях громадської думки ідуть приблизно однаково. Ромні та його компанія переконують американців, що саме республіканці та особисто Ромні, який є успішний бізнесмен-мільйонер, здатні вивести країну на шлях стабільного економічного одужання. Однак на боці Обами залишаються жінки – потужний виборчий блок, який може легко вирішити долю цих виборів президента США.

– Чи можуть партійні з'їзди змінити думку виборців?

– Партійні зїзди проводять в США вже понад 180 років. Колись це було місце політичних інтриг та закулісних компромісів, і кандидатів обирали в справжніх бурхливих дискусіях. Але з часом вони перетворилися на агітаційну кампанію із заздалегідь визначеним кандидатом. Тому чимало людей ставлять під сумнів необхідність витрачати на них державні гроші. Адже на з’їзд кожної партії держава цього року виділила 18 мільйонів доларів. Хоча загальна вартість з’їздів приблизно 40 мільйонів. Різницю компенсують партії і роблять це свідомо. Адже унині з’їзд – це нагода охопити багатомільйонну аудиторію, оскільки усі провідні канали транслюють постійні заходи у прямому ефірі, і головне безкоштовно. І як свідчить досвід трансляції з’їздів, їх дивляться навіть люди далекі від політики, а саме за голоси тих людей іде запекла боротьба.

Найбільш яскравий приклад ефекту з’їзду – це збір демократів у 2000-му році. Напередодні події Ал Гор програвав в опитуваннях своєму опоненту колосальні, як для виборів, 17%. Після зїзду він повністю ліквідував відставання та загострив боротьбу за президентське крісло. Тож демократи сподіваються, що Бараку Обамі, який славиться своїм ораторським мистецтвом та талантом переконувати, вдасться створити певний відрив між собою та опонентом від республікаців. Виступ президента, під час якого його висунуть офіційним кандидатом від демократів запланований на четвер на місцевому стадіоні. Щоправда, організатори нині не впевнені, що їм вдасться заповнити усі 74 тисячі місць. У день промови прогнозуються дощі, які чотири роки тому не зупинили б прихільників Обами, однак цього разу такого ажіотажу навколо цього політика немає.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG