Доступність посилання

ТОП новини

Майбутні парламентарії від Черкащини ігнорують гендерну рівність


Ukraine -- Exhibition against gender violence, 25Nov2011
Ukraine -- Exhibition against gender violence, 25Nov2011
Черкаси – Як кандидати у народні депутати, які балотують по мажоритарних округах, планують у майбутньому забезпечувати гендерну рівність? У Черкаській області більшість кандидатів не зазначили цього у своїх передвиборчих програмах. Такі попередні результати дослідження Черкаського жіночого центру «Свідомий гендерний вибір – рівноправне представництво у владі – демократична Україна», реалізованого у межах проекту «Інформування виборців перед парламентськими виборами», що здійснюється Ресурсним центром АНГО за підтримки Національного фонду сприяння демократії.


Черкащанка Валентина більше року працювала в одному з місцевих магазинів. Якось у жінки захворів син і вона з ним кілька днів пробула у лікарні. Коли повернулася на роботу, директор назвав лікарняний «фількиною грамотою» і пообіцяв звільнити Валентину з роботи.

«Я прийшла після лікарняного дитини і після свого лікарняного, а мені говорять: тебе звільнять, бо ти не вийшла на роботу, ти тут працювати не будеш. Змусили мене написати заяву за згодою обох сторін. А я ж законів не знала», – розповідає жінка.

Валентина переконана: якби в Україні жінки та чоловіки мали рівні права та можливості, директор магазину ніколи б не насмілився її звільнити через вигадану причину. Жінка впевнена, що ці питання мають серйозно регулюватися законодавством.

Чоловіків не цікавлять рівні права

Однак у більшості програм кандидатів у депутати, що балотуються на Черкащині, немає жодного пункту про забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків. Про це Радіо Свобода розповіла діячка Черкаського жіночого центру Людмила Костенко, яка у межах проекту «Свідомий гендерний вибір – рівноправне представництво у владі – демократична Україна», досліджувала програми місцевих кандидатів на предмет гендерної рівності.

Є згадки лише про допомогу багатодітним сім’ям та одиноким матерям. Більше ніяких ні політичних, ні інших питань щодо, скажімо, допомоги жінкам, створення центрів із протидії насильству в сім’ї
Людмила Костенко
«Якщо говорити про програми чоловіків, то там є згадки лише про допомогу багатодітним сім’ям та одиноким матерям. Більше ніяких ні політичних, ні інших питань щодо, скажімо, допомоги жінкам, створення центрів із протидії насильству в сім’ї. На жаль, серед 12 жінок-кандидаток, дуже мало у своїх програмах згадують про гендерні проблеми», – зазначає Людмила Костенко.

За результатами моніторингу партійних програм, лише «Удар» Віталія Кличка виокремив пункт про забезпечення рівності прибутків, можливостей працевлаштування і кар’єри для жінок і чоловіків.

Депутатів у штанях буде більше

Водночас, Людмила Костенко зауважує: враховуючи ситуацію у сучасному політикумі щодо нерівної кількості жінок та чоловіків, які балотуються у народні депутати, Україна, найімовірніше, до 2015 року не виконає одну із цілей тисячоліття – забезпечення гендерної рівності.

Україна зобов’язується до 2015 року забезпечити представництво в представницьких органах влади не менше 30 відсотків жінок. І вже зараз видно, що Україна не виконає ці зобов’язання
Людмила Костенко
«Україна зобов’язується до 2015 року забезпечити представництво в представницьких органах влади не менше 30 відсотків жінок. Це останні вибори до 2015 року. І вже зараз видно, що Україна не виконає ці зобов’язання. Тому що не тільки 30 відсотків не набереться, а, можливо, 15 і навіть 10 відсотків не буде», – переконана Людмила Костенко.

12 років тому на Саміті ООН Україна підписала Декларацію тисячоліття і зобов’язалась до 2015 року досягти так званих «цілей тисячоліття», серед яких, зокрема, і забезпечення гендерної рівності.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG