Доступність посилання

ТОП новини

У Пакистані випускають під заставу дівчинку, звинувачену в блюзнірстві


Звинувачену (2-а л) під охороною вивозять із в’язниці, 8 вересня 2012 року
Звинувачену (2-а л) під охороною вивозять із в’язниці, 8 вересня 2012 року
У Пакистані в суботу звільнили під заставу дівчинку, звинувачену в блюзнірстві щодо Корану, після того, як знайшлися двоє гарантів, які сплатили суму застави, що становить у перерахунку понад 10 тисяч доларів США. Дівчинку вивезли з в’язниці, де вона пробула понад три тижні, вертольотом до неназваного безпечного місця, куди також перевезли її родину.

Суд постановив у п’ятницю звільнити дівчинку під заставу по тому, як у країні посилилися заклики звільнити її, а також дебати навколо законів про блюзнірство після арешту минулого тижня мусульманського священика, який, можливо, сфальсифікував звинувачення проти неї. Імама Хафіза Мохаммеда Халіда Чишті затримали по тому, як свідки повідомили, що бачили, як він сам видер сторінки з Корану і підкинув їх у торбинку дівчинки, де вже були рештки спаленого паперу, після чого дівчинку звинуватили в блюзнірстві, а саме у спаленні сторінок Корану. Імам заперечує це.

Медична комісія раніше визнала, що розумовий стан звинуваченої дівчинки «не відповідає її вікові», визначеному як 14 років.

Дівчинку арештували минулого місяця в одному з бідних районів столиці Пакистану Ісламабада після того, як сусіди-мусульмани заявили, що вона спалювала сторінки з Корану. Гостроти справі додає те, що дівчинка походить із родини місцевих християн.

Кримінальний кодекс Пакистану містить кілька статей про блюзнірство. Кілька з них передбачають покарання за блюзнірство стосовно будь-якої релігії, ще низка захищає конкретно різні аспекти ісламу. Зокрема, блюзнірство щодо Корану тягне довічне ув’язнення, але за цією статтею необхідно, щоб такі дії були свідомими. Інша стаття, щодо блюзнірства щодо пророка Магомета, передбачає смертну кару або довічне ув’язнення за будь-яких обставин. Щоправда, досі в країні не стратили ще нікого, засудженого за цим законодавством, хоча десятки звинувачених у блюзнірстві були вбиті в самосудах.

За оцінками оглядачів, останнім часом у Пакистані наростає релігійна нетерпимість. Зокрема, минулого року в Пакистані вбили єдиного міністра-християнина Шахбаза Бгатті, а також мусульманина-губернатора однієї з провінцій Салмана Тасіра – обидва діячі виступали за пом’якшення законів про блюзнірство.

В Ісламській Республіці Пакистан, де до різних течій ісламу належать, за різними даними, від 95 до 98 відсотків населення, конституція визначає іслам як державну релігію, а політичні права немусульман дещо обмежені. Християн у країні, як вважають, близько півтора відсотка.
XS
SM
MD
LG