Доступність посилання

ТОП новини

Кличко: Влада Януковича не бажає чесних виборів (європейська преса)


Прага – Віталій Кличко, після свого боксерського поєдинку минулої суботи у Москві, виступив у пресі з політичною заявою проти автократії в Україні. Лідер партії УДАР заявляє про наміри мобілізувати політичні сили в Україні на боротьбу з чинним режимом Президента Януковича з метою запровадити в практику європейські демократичні цінності, економічну свободу й боротьбу з корупцією. Віталій Кличко також заявив, що режим Януковича «ізолював себе від Москви, Брюсселя і Вашингтона». Газети також розмірковують над імовірним розвитком судового розгляду 12 вересня в Господарському суді Києва позову Міністерства оброни Росії до уряду України та Держказначейства з приводу повернення понад чотирьохсот мільйонів доларів боргу «Єдиних енергетичних систем України», зафіксованого у стосунках сторін від середини 90-х років, коли ЄЕСУ очолювала Юлія Тимошенко.

Європейська преса, зокрема австрійські газети Die Presse, Der Standard, констатують чергову перемогу світового чемпіона у боксі серед професіоналів українця Віталія Кличка, який минулої суботи в Москві знову захистив свій престижний титул найсильнішого надваговика за версію WBC у бою з німцем сирійського походження Мануелем Чарром. Оглядачі зауважують, що майбутнє боксерської кар’єри Віталія тепер залежить від «можливого проходження його партії (УДАР) до українського парламенту в перебігу виборів 28 жовтня». Газети також запитують, хто ж продовжить боротьбу проти «родинного засилля» братів Кличків у світовому боксі й констатують, що поки що «це намагається робити британець Девід Хей», але сумніваються, «чи варто ставити на це гроші».

Тим часом сам Віталій Кличко оприлюднив на сторінках Moscow Times статтю, де проголошує своєю (та його партії УДАР) головною політичною метою в майбутніх парламентських виборах в Україні – подолання нинішньої корумпованої автократії на чолі з Президентом Януковичем, який «ізолював Україну від Москви, Брюсселя і Вашингтона, у той час, коли дві третини виборців вважають, що Україна рухається у неправильному напрямку». Кличко заявляє тут, що він та його політичні союзники ставлять собі за мету «повний розрив з автократією» у політиці, впровадження європейських демократичних цінностей, економічних свобод для українців, подолання корупції. Голова партії УДАР вважає, що нинішня влада в Україні «заблукала» між обіцянками й реальними справами і зробила чимало неправильних кроків, серед яких зміна правил політичної гри на догоду своїм політичним цілям, коли й без того вразливі демократичні процедури щодо розподілу влади в Україні стали жертвами політичних амбіцій нинішньої влади, яка «суттєво втратила довір’я громади». Кличко також звинувачує Президента Януковича та його оточення у намаганні зміцнити свою необмежену владу шляхом «ув’язнення опозиційних лідерів, звинувачення проти яких були фальсифіковані». Лідер УДАРу також звинувачує наближених до влади олігархів, які «за два роки панування режиму подвоїли свої статки». Віталій Кличко також зауважує посилення переслідувань владою в Україні громадянських активістів, запровадження чимдалі масштабнішої цензури в ЗМІ та небачений розмах корупції, що «пронизала пострадянську еліту в Україні». Лідер УДАРу також заявляє: «Ми не наївні й не віримо в обіцянки режиму провести вільні й справедливі вибори». «В Україні влада не готова піддати свої інтереси небезпеці демократичного волевиявлення і саме тут назріває потенційна драма майбутніх парламентських виборів», – наголошує Віталій Кличко.

Тетяна Івженко пише на сторінках московської «Нєзавісімої газети», що «Юлія Тимошенко отримала несподівану підтримку», бо позов Міністерства оброни Росії до Господарського суду Києва з приводу ймовірних державних гарантій на понад 400-мільйонний (у доларах) борг російським військовим з боку приватної компаній «Єдині енергетичні системи України» (ЄЕСУ) може об’єктивно сприяти колишньому керівникові ЄЕСУ Юлії Тимошенко, яка мусить постати перед судом Харкова (чергове засідання призначене на вівторок, 11 вересня). Від позиції влади в суді щодо боргів ЄЕСУ Москві залежатиме звинувачення Юлії Тимошенко в Харкові щодо нібито «заподіяних ЄЕСУ шкоди державним інтересам», кажуть спостерігачі. Судовий розгляд позову російських генералів у господарському суді Києва призначений на середу, 12 вересня. Все залежить від того, чи визнає уряд у цьому суді свої гарантії на згаданий московський борг середини 90-х. Експерти сумніваються та й речники влади кажуть, що тоді ці державні гарантії від влади щодо боргів ЄЕСУ «не були належним чином зафіксовані»… Аналітики також вважають, що своїми судовими маневрами щодо Тимошенко влада в Києві все більше заганяє себе в глухий кут перед контраргументами Москви.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG