Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровські регіонали використовують персональні дані виборців?


Дніпропетровськ – Громадські активісти Дніпропетровщини звинуватили кандидатів у депутати від Партії регіонів у незаконному використанні персональних даних виборців. В одному з районів області представники кандидата розповсюджували агітаційні матеріали, взявши адреси потенційних виборців зі шкільної бази даних. Активісти обіцяють подати до суду. Водночас у Партії регіонів звинувачення відкидають, називаючи їх «провокацією».

У Дніпропетровську, на виборчому окрузі № 26, агітаційні матеріали за кандидата від Партії регіонів, заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Івана Ступака поширюють учителі, зафіксували активісти мережі «Опора». Зазначають: щоб роздати листівки потенційним виборцям, батькам своїх учнів, працівники 99-ої школи використали базу учнівських адрес. Розносячи агітки по домівках, вчителі не приховували, звідки взяли адреси, але не вбачали у цьому нічого протизаконного, каже координатор «Опори» у Дніпропетровську Ольга Солодушко. Між тим, наполягає вона, це серйозне порушення.

«Ми вважаємо, що використання політичною силою даних учнів, які зберігаються у шкільних журналах, є порушенням Закону України «Про захист персональних даних». Стаття 10, пункт 3. По-друге, ми спостерігаємо по всій області, що вчителі працюють на лише на одну політичну силу: Партію регіонів. Негласно керівники багатьох районних адміністрацій є керівниками виборчих штабів, тобто мають вплив на працівників бюджетної сфери. А це є порушенням Закону України «Про вибори» стосовно рівного ставлення до кандидатів і партій з боку влади», – сказала в коментарі Радіо Свобода Ольга Солодушко.

Учителі підпрацьовують…

Директор школи, вчителі якої розносили листівки регіонала, Володимир Гончаров усі звинувачення відкидає. Каже: вчителі підпрацьовують агітаторами у штабі кандидата винятково у вихідні й роблять це зі власної волі, а не за наказом адміністрації школи. Не виключає: вони могли використати інформацію про учнів «для допоміжної роботи», адже ці дані є в кожному шкільному журналі. Однак хто саме з підлеглих це робив, директор наразі не знає.

«У мене 80 вчителів, і якщо хтось із них підпрацьовує у вихідний день, то це його особиста справа. Я поставив питання, щоб знайти хто, але всі знизують плечима. Це класний керівник, у якого в журналі є ці дані, чи хтось ще – це не можна довести», – зазначив Радіо Свобода Володимир Гончаров.

«Є якась нерівність у виборчому процесі»

Раніше на використанні персональних даних про потенційних виборців спостерігачі спіймали ще одного кандидата від Партії регіонів, заступника міського голови Дніпропетровська Ігоря Циркіна. Від його імені жителям надходили листівки-привітання з днем народження. Звідки у кандидата дізнались адреси людей і дати їхніх народжень, невідомо. Ця інформація теж є «персональною» і охороняється законом, кажуть спостерігачі.

«Якщо у людей є база даних, ми не знаємо, як ця база даних може бути використана. А чому тоді до неї немає доступу в інших політичних партій й в інших людей? Певно, є якась нерівність у виборчому процесі», – каже керівник Незалежної асоціації журналістів Іван Красиков.

У Партії регіонів усі звинувачення в порушенні законодавства відкидають. Речник обласної організації партії Андрій Міхейченко сказав Радіо Свобода:

«За нашими даними, ця інформація не підтверджується, нічого подібного немає. Більше того, ми спостерігаємо в області системне створення провокацій, схожих випадків, використання «брудних» технологій опонентами проти нас», – сказав Андрій Міхейченко.

Між тим спостерігачі попереджають, що ці випадки стануть підґрунтям для судових позовів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG