Доступність посилання

ТОП новини

Опозиціонер із М’янми прибуває з візитом до США


Аун Сан Су Чжи, архівне фото
Аун Сан Су Чжи, архівне фото
Найвідоміший діяч опозиції М’янми, лідер найпотужнішої опозиційної партії Аун Сан Су Чжи прибула в понеділок до Вашингтона на початок свого тритижневого візиту до Сполучених Штатів Америки.

Уже в вівторок вона має зустрітися з державним секретарем США Гілларі Клінтон, а в середу отримати Золоту медаль Конгресу – одну з найвищих нагород США для цивільних осіб.

Білий дім наразі не повідомляв, чи прийме її також президент Барак Обама.

Візит Аун Сан Су Чжи відбувається в час, коли США розглядають можливість зняти з М’янми решту своїх санкцій, уже значно послаблених останнім часом.

Також у понеділок влада М’янми повідомила, що в порядку амністії звільняє ще понад 500 в’язнів, серед яких є і політв’язні.

Міжнародна спільнота останнім часом послабила санкції проти М’янми, яка започаткувала процес реформ. Серед іншого, на такі кроки пішли ЄС і США. Сполучені Штати, зокрема, вже двічі полегшували свої санкції, які діяли щодо М’янми останні 20 років, запроваджені свого часу через масові порушення прав людини і нездатність влади здійснити демократичні реформи.

У М’янмі, де майже півстоліття керували військові хунти, торік сформований цивільний уряд, який уже звільнив сотні політв’язнів, розширив свободу преси і здійснює й інші кроки в бік демократизації, а також низку економічних реформ.

Деякі правозахисники критикують полегшення санкцій, нагадуючи, що ще сотні політв’язнів у М’янмі далі залишаються за ґратами.
XS
SM
MD
LG