Доступність посилання

ТОП новини

Віце-прем’єр Хорошковський ще раз вислухав передвиборні побажання Єврокомісії


Метою України є зона вільної торгівлі з ЄС, а не Митний союз, зазначає Хорошковський
Метою України є зона вільної торгівлі з ЄС, а не Митний союз, зазначає Хорошковський
Брюссель – Перший віце-прем’єр-міністр України Валерій Хорошковський у понеділок у Брюсселі відвідав декількох профільних європейських комісарів. Перебуваючи в Єврокомісії, він зауважив, що, власне, напередодні парламентських виборів хотів ще раз почути всі побажання європейських колег. А поряд із цим, йшлося про візовий режим, мита, торгівлю й, загалом, стан українсько-європейських відносин.

Подібні зустрічі у європейсько-українському діалозі, з огляду на критику з боку Брюсселя щодо погіршення в Україні демократичних стандартів, стали рідкістю.
Впадає в око відверте небажання представників Єврокомісії надавати журналістам будь-які коментарі щодо результатів зустрічі з представником українського уряду.

Зранку, після завершення переговорів із єврокомісаром ЄС із питань внутрішніх справ Сесилією Мальмстрем, її речник просто заявив, що йшлося про візовий режим із Україною. Однак, без жодних деталей.

Тим часом, сам віце-прем’єр Валерій Хорошковський на зустрічі із журналістами, заявив про перехід до другої фази Плану дій щодо запровадження безвізового режиму із ЄС.

«Дійсно, у нас все законодавство, фактично, прийняте, – зазначив він. – Щодо закону про біометричні паспорти, то його ухвалено поки що тільки у першому читанні, але за два дні, що залишилися у роботи сесії, ми плануємо ухвалити і мати цей законодавчий акт. Тоді можна буде говорити про перехід до другої, вже імплементаційної фази».

Хоча виглядає на те, і у європейських дипломатичних колах це підтверджують, що до українських виборів 28 жовтня Брюссель щодо України не робитиме жодних кроків назустріч та не ухвалюватиме жодного рішення.

Під час зустрічі також було наголошено на необхідності завершення процедур для набуття чинності змін до Угоди про спрощення оформлення віз, що має значно розширити перелік українських громадян, які зможуть скористатися перевагами цієї угоди. Нарешті, Валерій Хорошковський зазначив, що, з огляду на численні порушення під час надання шенгенських віз, Єврокомісія може піти на певні санкцій щодо країн, які ставляться до українців несправедливо, включно із зверненням до Європейського суду з прав людини.

Метою України є зона вільної торгівлі з ЄС, а не Митний союз – Хорошковський

Деякі представники опозиції припускають, що зона вільної торгівлі (ЗВТ) із СНД, угода стосовно якої нещодавно набула чинності – це перехідний етап до політичного рішення щодо приєднання України до Митного союзу із Росією, Білоруссю та Казахстаном. Представник уряду в понеділок мав зустріч із комісаром ЄС із питань торгівлі Карелом Де Гюхтом, де вочевидь, йшлося про ЗВТ із Євросоюзом, яка не може бути укладена, якщо мова йде про вступ до Митного союзу.

Це ж у коментарі для Радіо Свобода підтвердив перший віце-прем’єр, зауваживши, що поглиблена і всеосяжна зона вільної торгівлі з ЄС – це мета України.
Наша стратегічна мета – договір про асоціацію і поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі з ЄС
Валерій Хорошковський

«Є експертний висновок, що не можна рухатися одночасно і до Митного союзу із Росією, Білоруссю та Казахстаном, і до зони вільної торгівлі з ЄС. Ми його повністю поділяємо. Ми говоримо і заявляємо, що наша стратегічна мета – договір про асоціацію і поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі з ЄС, який є складовою частиною цього договору», – зазначив Хорошковський.

Тим часом, про справжній перебіг переговорів із третім представником Єврокомісії, комісаром із питань розширення та сусідства ЄС Штефаном Філе, можна тільки здогадуватися. Однак, сторони, вочевидь, не оминули питання судових переслідувань українських опозиціонерів та необхідності проведення демократичних і чесних виборів.

Сам віце-прем’єр існуючі проблеми й непорозуміння в українсько-європейських відносинах формулює дещо по-іншому. Він каже, що «Україна досягла прогресу на законодавчому рівні, але через повільний процес їхнього ухвалення, не всі законодавчі акти повністю відповідають очікуванням Європейської комісії».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG