Доступність посилання

ТОП новини

Що чекати від зустрічі глав урядів СНД?


Київ – 28 вересня у Криму почнеться засідання Ради глав урядів держав СНД. Головною темою зустрічі, за словами українського прем’єра Миколи Азарова, стане розширення зони вільної торгівлі СНД. Експерти ж не очікують від цього заходу жодних конкретних рішень.

Договір про створення зони вільної торгівлі СНД схвалили рік тому на засіданні Ради глав урядів Співдружності у Санкт-Петербурзі. У липні цього року Верховна Рада ратифікувала документ, а на початку вересня Президент Віктор Янукович його підписав.

За словами прем’єр-міністра Миколи Азарова, від вступу України до зони вільної торгівлі СНД щорічні додаткові надходження до держбюджету перевищать 9 мільярдів гривень. Поглиблення співпраці з державами Співдружності також дасть поштовх розвиткові української економіки, ринку праці та фінансовій системі країни, переконує прем’єр.

Що ж до перспективи поглиблення співпраці у рамках СНД, то, на думку директора українського представництва Інституту СНД Володимира Корнилова, тут лишається низка проблем.

«У СНД існують певні проблемні питання, пов’язані з готовністю інших держав Співдружності долучитись до зони вільної торгівлі», – каже політолог.

Відтак, зазначає Корнилов, очікувати якихось конкретних домовленостей під час нинішньої зустрічі не варто.

«У зоні вільної торгівлі СНД домінує російський капітал»

Наразі у зоні вільної торгівлі СНД домінує російський капітал, а сама Москва не бажає будувати відносини з партнерами на рівноправних засадах, зазначив Радіо Свобода колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко. Це, на його думку і є найбільшою проблемою такого утворення.

Тут борються дві тенденції – українська і зовсім інша лінія, яку представляє Москва
Володимир Огризко.
«Тут борються дві тенденції: одна – українська, яка від початку базувалась на тому, що нам потрібна нормальна зона співпраці, на засадах рівноправності нормально торгувати. Але ж є зовсім інша лінія, яку представляє Москва: ідеться про те, що ми начебто з вами вільно торгуємо, але не всіма товарами, а лише тим, чим нам вигідно», – говорить Огризко.

На думку ж політичного експерта Вадима Карасьова, економіки країн СНД – слабкі. Тож, наголошує він, у Ялті мали б бути розроблені антикризові механізми.

Фактично, національних економік у країнах СНД немає – це провінційні, погано керовані філії світової економіки
Вадим Карасьов

«Фактично, національних економік у країнах СНД немає – це провінційні, погано керовані філії світової економіки, – говорить Вадим Карасьов. – При цьому завдання цих філій – безперебійно постачати сировину на світові ринки. Оскільки на ринках нині кон’юнктура погана, економіка входить у рецесію, то відповідно виникає питання, що робити з цими економічними філіями світової економіки, які знаходяться у країнах СНД».

За даними виконкому СНД, у Ялті урядовці СНД розглянуть виконання міждержавної програми інноваційного розвитку та ще два десятки питань, які стосуються функціонування ринку Співдружності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG