Доступність посилання

ТОП новини

У Тимошенко – день відвідин


Київ – 3 жовтня очікується візит лікаря берлінської клініки «Шаріте» до Юлії Тимошенко, яка перебуває у харківській лікарні. Про це повідомили у міжнародній медичній комісії. Там заявили, що після зустрічі з німецьким фахівцем може розглядатися питання виписки Тимошенко. Також засудженого екс-прем’єра планують відвідати політичні соратники.

Соратники Юлії Тимошенко Арсеній Яценюк, Олександр Турчинов та Григорій Немиря мають намір відвідати її у лікарні у Харкові. Вони планують обговорити ситуацію у країні та стратегію роботи Об’єднаної опозиції до виборів, повідомив Радіо Свобода Григорій Немиря. За його словами, це стало можливим лише після лежачого протесту Тимошенко.

Якщо нам вдасться побачити Юлію Володимирівну, будемо говорити про те, що треба робити у цій ситуації, яка погіршується з кожним днем ,яка стосується наступу на свободу слова, на інші громадянські права
Григорій Немиря
«Дві доби Юлія Тимошенко просто лежала на підлозі, у коридорі лікарні, змусивши своєю стійкістю і незламністю їх піти на ці поступки. Якщо нам вдасться побачити Юлію Володимирівну, будемо говорити про те, що треба робити у цій ситуації, яка погіршується з кожним днем, яка стосується наступу на свободу слова, на інші громадянські права. Це може бути остання можливість перед виборами – мати таку зустріч», – сказав Немиря.
Протест екс-прем’єр-міністра тривав із 16 години п’ятниці, 28 вересня, до 13 години неділі, 30 вересня.

«…а поспілкуватися з судом і слідчим бажання немає»

Раніше керівництво Качанівської колонії вирішило дозволити Юлії Тимошенко, як виняток, короткочасну зустріч з її соратниками. Тривалість зустрічі обмежили півтора годинами, оскільки у відомстві вважають, що «засуджена давно вичерпала ліміт передбачених кримінально-виконавчим кодексом короткострокових побачень». Водночас, у заяві партії «Батьківщина» відзначається, що законодавством не передбачено обмежень для осіб, тимчасово позбавлених волі, на зустрічі в лікарнях. А за словами депутата від Партії регіонів Володимира Олійника, у тому, що Тимошенко хвора, є сумніви.

З одного боку, є заборона лікарів, щоб спілкуватися зі слідчими та суддями. Водночас постійні візити. Очевидно, що стан здоров’я дозволяє
Володимир Олійник
«Треба ж рахувати не просто візитерів з України, а й міжнародних. Повинен бути якийсь здоровий глузд, бо, з одного боку, є заборона лікарів, щоб спілкуватися зі слідчими та суддями. Водночас постійні візити. Очевидно, що стан здоров’я дозволяє приймати візити з-за кордону, колег обговорювати, а поспілкуватися з судом і слідчим бажання немає. У мене вже багато питань до фахівців із «Шаріте», – сказав Олійник.

Стан здоров’я Тимошенко погіршився через лежачий протест – адвокат

Адвокат Юлії Тимошенко Олександр Плахотнюк заявив, що стан її здоров’я внаслідок тривалого лежання на підлозі погіршився. Крім того, Плахотнюк повідомив, що його підзахисній надали документ, де вказано, що буде порушуватися питання доцільності її виписки з лікарні. Водночас, директор Інституту патології хребта та суглобів, член міжнародної медичної комісії Микола Корж під час прес-конференції запевнив, що рішення про можливість виписки Юлії Тимошенко ухвалюватиметься лише після зустрічі з німецькими фахівцями.

Юлія Тимошенко оголосила 28 вересня лежачу акцію протесту після того, як керівництво Качанівської колонії відмовило їй у зустрічі з Яценюком, Турчиновим та Немирею.

Печерський райсуд Києва в жовтні 2011 року засудив Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень при підписанні газових контрактів із Росією в 2009 році. Від кінця грудня минулого року екс-прем'єр відбуває покарання у Качанівській колонії у Харкові. З травня через погіршення здоров'я Тимошенко перебуває у харківській лікарні «Укрзалізниці». За цей час її лікарями були спеціалісти берлінської клініки «Шаріте» Лутц Хармс та Аннет Райсхауер.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG