Доступність посилання

ТОП новини

Є два варіанти повернення Лазаренка в Україну – екс-посадовець ГПУ


Існують два варіанти повернення Павла Лазаренка в Україну: добровільний та примусовий. Про це сьогодні у Дніпропетровську, на презентації книги про Лазаренка, заявив її автор, екс-заступник Генерального прокурора України Микола Обиход, який у 1998-2002 роках очолював розслідування справи Лазаренка.

За його словами, питання про екстрадицію Павла Лазаренка не стоїть, адже між США та Україною немає договору про екстрадицію, відтак мова може йти тільки про примусову депортацію.

«Людина, яка в’їхала на територію США, підлягає депортації або до тієї країни, з якої вона прибула (в даному випадку – Греції), або до тієї, громадянином якої вона є. Однак у Павла Івановича троє дітей народилися на території США, і він має право отримати вид на проживання в цій країні. Якщо ж Лазаренко повернеться добровільно, то його тут чекає кримінальне переслідування. Давно є санкція суду на його затримання і арешт», – сказав Микола Обиход.

Лазаренко, який очолював уряд України від 1996 по 1997 рік, у серпні 2006 року був засуджений каліфорнійським судом до дев’яти років позбавлення волі за відмивання грошей. Нині він відбуває покарання у в’язниці США.

У серпні 2012 року однопартійці висунули Павла Лазаренка кандидатом у народні депутати, однак Центральна виборча комісія відмовила в його реєстрації.
XS
SM
MD
LG