Доступність посилання

ТОП новини

«Батьківщину», «Свободу», УДАР підтримують понад 40% виборців, Партію регіонів і КПУ – 36% – соцопитування


Київ – «Батьківщину», «Свободу» й УДАР підтримують понад 40% українців, Партію регіонів і КПУ – 36%. Такими є результати соціологічного дослідження групи «Рейтинг». Водночас опитування показало, що лише менше половини виборців визначилися остаточно щодо підтримки партій. Відтак, майбутні результати виборів можуть істотно відрізнятися він нинішніх рейтингів, зазначають експерти.

Найбільшою підтримкою серед тих повнолітніх українців, хто має намір прийти на вибори, користується Партія регіонів, за яку готові проголосувати 23% виборців (19,2% від усіх опитаних), далі йдуть УДАР – 17,9% (15,2%) та «Батьківщина» – 16,5% (13,9%), КПУ – 12,8% (10,8%). За «Свободу» готові проголосувати 6% (4,9%), за партію «Україна – Вперед!» – 3,1% (2,6%), за партію «Наша Україна» – 1% (0,9%). Решта партій не набирає й одного відсотка голосів виборців. Про такі результати соціологічного дослідження повідомив засновник соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович. Соціолог також зазначив, що лише 40% виборців уже остаточно визначились у питанні підтримки партій, не визначились – 17,2% з тих, хто планує піти на вибори.

«Невизначений електорат, який ще не знає, кого підтримувати, дуже рівномірно розподілений по всій території України, по всіх регіонах. Що на Заході, що на Донбасі, що у Центрі, приблизно від 15% до 20% невизначених. І про очікування від виборів. Трішки більше ніж половина українців очікують на зміни на краще у результаті цих виборів – 56%, але при цьому 34% кажуть, що ніяких змін, напевно, не буде», – зауважив Антипович.

В опозиції перебільшили протестні настрої у суспільстві – Фесенко

На думку Олексія Антиповича, нині важко прогнозувати результати на виборах конкретних партій, але можна говорити, що опозиційні партії: «Батьківщину», УДАР, «Свободу» – загалом підтримають понад 40% виборців, у той час як Партію регіонів та КПУ – 36%.

Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Однак, за те, щоб передвиборчі рейтинги перетворилися на результат голосування, політичні сили мають ще поборотися, зазначає політолог Володимир Фесенко.

«Це все ж таки сигнал для опозиції. Дехто в опозиції трохи перебільшив протестні настрої у суспільстві. Вважав, що можна «бліцкріґом» швидко виграти ці вибори. Насправді треба готуватися до серйозної довгострокової боротьби. Три опозиційні сили разом можуть узяти близько половини голосів виборців. Боротьба за те, щоб отримати близько половини голосів по партійних списках для опозиції дуже важлива як заявка на майбутнє на президентських виборах», – зауважив Фесенко.

Більшість фальсифікацій відбуватиметься на дільницях – Черненко

За даними дослідження групи «Рейтинг», 36% виборців очікують значних фальсифікацій на виборах, і лише 17% не очікують нічого подібного. На думку голови Комітету виборців України Олександра Черненка, стурбовані питанням можливих викривлень результатів голосування громадяни мають можливість запобігти, принаймні, частині порушень.

Олександр Черненко
Олександр Черненко
«Є дуже багато питань до Центральної виборчої комісії, але загалом до неї більше уваги, там професійніші люди, відтак до ЦВК довіри більше. Щодо місцевих виборчих комісій, то більшість фальшувань і проблем буде саме на місцях, на дільницях. Виборцям це треба зрозуміти і намагатися захищати свій голос саме там, на дільницях», – наголосив Черненко.

Раніше цього тижня оприлюднювалися результати соцопитувань, проведених Фондом «Демократичні ініціативи» та Київським міжнародним інститутом соціології.

В обох випадках дослідження показали, що Партія регіонів, «Батьківщина», УДАР та КПУ однозначно проходять до парламенту, а «Свобода» перебуває на межі прохідного бар’єру.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG