Доступність посилання

ТОП новини

Мені до Леніна і Сталіна ще йти і йти – Лукашенко


Мінськ – Президент Білорусі під час зустрічі з російськими журналістами позитивно оцінив діяльність радянських вождів Володимира Леніна і Йосипа Сталіна, заявивши, що особисто йому до Сталіна ще далеко.

Олександр Лукашенко з позитивними оцінками Леніна та Сталіна чомусь висловлюється виключно в інтерв’ю російським журналістам. Це нагадує випадок, коли у 1994 році в інтерв’ю німецький газеті Handelsblatt Лукашенко схвально оцінив Гітлера. У 2010 році на прес-конференції з представниками російських регіональних ЗМІ президент Білорусі назвав Леніна «великим мислителем». А 16 жовтня цього року Лукашенко пішов на відбілювання і Леніна, і Сталіна.

«Я далекий від Володимира Ілліча та Йосипа Віссаріоновича, тому що мені ще йти і йти... Це наші були керівники, Ленін створив державу, Сталін її зміцнив», – заявив президент Білорусі.
Чому ви нам забороняєте пишатися тим, що у нас була радянська імперія?
Олександр Лукашенко

Олександр Лукашенко при цьому поставив риторичне запитання на адресу Заходу: «Чому ви нам забороняєте пишатися тим, що у нас була радянська імперія?»

Білоруський академік Олександр Войтович, екс-голова верхньої палати білоруського парламенту, вважає ганьбою висловлювання Лукашенка про Сталіна:
Відразу виникають асоціації, перш за все, з тою бідою та репресіями, які чинив Сталін
Олександр Войтович

«Першій особі в державі таку фразу казати було не слід. Тому що відразу виникають асоціації, перш за все, з тою бідою та репресіями, які чинив Сталін».

Порівнюючи себе з радянськими диктаторами, Лукашенка проявляє «манію величі», вважає академік Войтович.

Йому хочеться бути таким же. Дай Бог, щоб він не дійшов до цього, бо це було б страшно для країни
Олександр Войтович
«Мабуть, йому хочеться бути таким же, але він вважає, що до них йому йти і йти. Дай Бог, щоб він не дійшов до цього, бо це було б страшно для країни. Набагато більше, ніж страшно тепер», – зауважує Войтович.

На думку вченого, головний елемент сталінізму, який уже тепер використовує Лукашенко, – це одноосібна влада.

Мінський історик Олексій Король теж впевнений, що Лукашенко використовує методи сталінізму.
За тим, що він проговорився, як по Фрейду, ховається туга, що він не може зрівнятися з ними та отримати таку ж безмежну владу
Олексій Король

«Це практики тоталітарного режиму репресивного характеру, – каже він. – Але щоб зрівнятися зі Сталіним та Гітлером, Лукашенку потрібна потужна держава, великі ресурси і можливість інформаційної блокади своєї країни. Тепер це неможливо. Але за цієї фразою Лукашенка, за тим, що він проговорився, як по Фрейду, ховається туга, що він не може зрівнятися з ними й отримати таку ж безмежну владу».

Лукашенко, порівнюючи себе зі Сталіним, висловив побоювання, що його самого після смерті будуть «демонізувати», як оцих попередників. Олексій Король згадує, що Сталін свого часу теж порівнював себе з Чингізханом, який знищив мільйони людей, але створив велику імперію. Щодо майбутньої оцінки Лукашенка, то історик Король висловив переконання, що він увійде в історію як диктатор невеликої європейської країни, який не зміг зрівнятися зі своїми радянськими попередниками. За словами Олексія Короля, розділ про Лукашенка у майбутньому підручнику історії він би назвав словами колишнього держсекретаря США Кондолізи Райс: «Остатній диктатор Європи».
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG