Доступність посилання

ТОП новини

Надмірне споживання кави призводить до глаукоми – науковці


Науковці Гарвардського університету опублікували результати дослідження, яке пов’язує споживання кави з глаукомою. Проаналізувавши стан здоров’я понад 120 тисяч людей за понад 30 років їх життя, вчені дійшли висновку, що дорослі, які випивають понад три порції кави на день, мають на 34% більше шансів захворіти на глаукому. А ризик жінок, у родині яких була глаукома, зростає на 66%.
Глаукома – хронічне захворювання ока, при якому підвищується внутрішньоочний тиск. Стається це у результаті порушення циркуляції рідини всередині ока

Глаукома, не просто хвороба, а цілий ряд хвороб, які можуть призвести до повної сліпоти. Проблема в тому, що помітити появу хвороби без допомоги лікаря практично неможливо поки людина не втрачає понад 40% зору.

«Око як годинник. За циферблатом, де є цифри, виробляється рідина, яка проходить між циферблатом і склом. По краях годинника ця рідина стікає», – каже офтальмолог Алан Робін.

При глаукомі ця дренажна система закупорюється, рідина зливається повільніше, ніж виробляється. Внутрішній тиск, що створюється при цьому, може призвести до атрофії зорового нерва. Цей процес, як правило, безболісний і повільний, тому людина нічого не відчуває.

«Люди починають щось відчувати, коли вдаряються об двері, тому що втратили периферичний зір, чи коли потрапляють в аварії, бо не бачать машин з того чи іншого боку», – зазначає офтальмолог Ерік Флайшер.

Глаукома є однією з провідних причин сліпоти у світі. Сполучені Штати не є винятком. Серед латиноамериканців та афроамериканців показники найвищі.

Вік є ще одним важливим фактором розвитку хвороби. Хоча не всім людям старшого віку це загрожує. Чим раніше виявляється захворювання, тим вищі шанси зберегти зір.

У США для кожного пацієнта розробляється індивідуальна схема лікування, яка залежить від багатьох факторів, у першу чергу форми і стадії захворювання. Терапію починають зі зниження внутрішньо очного тиску. Роблять це шляхом введення очних капель.

При тому що глаукома невиліковна, її легко виявити. Це звичайний тест, який вимірює периферичний – бічний зір, який втрачається першим при хворобі. Наразі глаукому можна лише контролювати, але медики-науковці сподіваються одного дня навчитися її повністю виліковувати та навіть запобігати її появі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG