Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупційний портал пообіцяв мобілізувати «бійців-блогерів»


Богдан Красавцев

Київ – В Україні презентували інтернет-проект для громадських активістів та журналістів «Блогери проти корупції». Користувачі публікуватимуть на порталі «Ні корупції!» розслідування про корупційні дії можновладців. Антикорупційний портал відрізнятиметься від інших сайтів конфіденційністю особистої інформації дописувачів.

Ідея заснувати проект в Україні належить міжнародній правозахисній організації Freedom House, яка виступила також його спонсором. Редактор сайту «Ні корупції!» Сергій Кузін розповів, що користувач матиме власну сторінку, де вказуватиме про відповідні порушення чиновників.

«Головна вимога до блогера – наявність джерел. Звинувачення мають підтверджуватися відповідним фото/відеоматеріалом чи коментарем фахівця», – зазначає Кузін.

На думку експерта Інституту масової інформації Ольги Шалайської, портал стане в нагоді борцям із корупцією в регіонах. Адже у провінції складно, а подекуди й ризиковано знайти трибуну для оприлюднення таких фактів.

За словами Ольги Шалайської, тренінги у регіонах, які передували створенню сайту, засвідчили, що місцеві журналісти та представники громадських організацій «часто знають більше, ніж мають можливість написати про це в місцевій пресі».

«Аби захистити авторів від можливого тиску невдоволених місцевих корупціонерів, ми пропонуємо їм підписуватися вигаданими іменами», – зазначає експерт.

«Легко знайти інформацію, але…»

Блогери розповідають, що проводити розслідування – необхідність, адже в маленьких містечках люди не поінформовані в питаннях боротьби з корупцією. А декотрі взагалі побоюються оприлюднювати свої джерела, хоча й охоче про них розповідають, зауважує Ірина Кононова, громадський активіст.

Важче за все отримати підтвердження фактам – люди готові про них розповідати, але не готові це засвідчувати документально
Ірина Кононова
«Легко знайти інформацію. Навіть можна знайти необхідні документи, а іноді трапляється й навпаки – з’являються документи, а тоді люди, – каже вона. – Але важче за все отримати підтвердження деяким фактам, адже люди готові про них розповідати, але не готові це засвідчувати документально чи інакшим чином».

Правозахисники зазначають, що публікації можуть стати приводом для перевірки названої особи прокуратурою.

Будь-яке поширене повідомлення про можливий злочин має бути перевірене
Дмитро Гройсман
«Будь-яке поширене повідомлення про можливий злочин має бути перевірене. В тому числі і в інтернеті. Після таких публікацій у прокуратури будуть підстави для перевірки, та чи призведе це до порушення кримінальної справи – сказати важко. В Україні траплялися випадки, коли в мережі з’являлася інформація щодо корупційних дій і це підтверджувалося при перевірці», – наголошує правозахисник Дмитро Гройсман.

Поки що портал «Ні корупції!» діє в тестовому режимі. На повну потужність він запрацює до нового року, пообіцяв редактор сайту Сергій Кузін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG