Доступність посилання

ТОП новини

Угорський приклад має бути повчальним для України – дисидент Гарасті


Навіть членство у Європейському Союзі не врятувало Угорщину від сповзання від демократії та придушення свободи преси, наголошує колишній угорський дисидент, який вважає приклад своєї країни повчальним для сусідів. Виступаючи на Форумі 2000, що проходить цими днями у Празі, Міклош Гарасті заявив, що концентрація влади в руках однієї партії загрожує сповзанням до авторитаризму навіть тоді, коли це здавалося б неможливим.

Ще не так давно Угорщина була квітучою демократією, країною, що успішно провела реформи, вступила до НАТО та Євросоюзу. Але не встигли схаменутися демократи всередині країни та за кордоном, як влада в країні стала набирати авторитарних рис. Партія нинішнього прем’єр-міністра Віктора Орбана набрала в парламенті дві третини голосів і почала перекроювати країну на свій манер.

Першими постраждали засоби масової інформації, які зазнали значних обмежень. Далі, як говорить колишній дисидент, журналіст та правозахисник Міклош Гарасті, справи дійшли і до системних змін.

Суспільство втрачає інструменти, завдяки яким можна виправити ситуацію, включно з тим, з чого все почалося – з засобів масової інформації
Міклош Гарасті
«Всі судді призначаються тією самою людиною, яка призначає уряд. А тоді справа дійшла до Конституційного суду, його складу і юрисдикції, і самої Конституції. Вони всі були змінені на користь лише однієї партії. В результаті суспільство втрачає інструменти, завдяки яким можна виправити ситуацію, включно з тим, з чого все почалося – з засобів масової інформації»», – пояснює Міклош Гарасті в інтерв’ю Радіо Свобода.

На «Форумі 2000», міжнародній конференції у Празі, ініціатором якої був покійний нині президент Чехії Вацлав Гавел, його колега у правозахисному і дисидентському русі Міклош Гарасті наголосив, що все це відбулося в Угорщині, незважаючи на те, що країна вже майже десятиліття є членом НАТО і Європейського Союзу. З іншого боку, за його словами, демократична спільнота, до якої належить Угорщина, залишається найбільшим гарантом того, що країну вдасться зупинити від просування по небезпечній траєкторії.

Порятунок демократії ззовні чи всередині?

Виступаючи на тій же дискусії, що і Міклош Гарасті, інший гість «Форуму 2000», відомий український письменник Юрій Андрухович погодився з занепокоєнням угорського дисидента крихкістю демократії на сході Європи. Проте він вважає, що запорука тривалості змін є все ж таки всередині самих цих суспільств.

Я б не назвав наше сьогоднішнє суспільство закритим. Тобто повернути ситуацію до якихось там 1970-х років навіть цьому режимові не вдалося. Чи поки що не вдалося
Юрій Андрухович
«Я б не назвав наше сьогоднішнє суспільство закритим. Тобто повернути ситуацію до якихось там 1970-х років навіть цьому режимові не вдалося. Чи поки що не вдалося. Бо хто його знає… Відбудуться вибори, отримають вони 300 і більше голосів, і може вдатися. Але мені все ж здається, що не вдасться, бо є вже певний напрацьований інстинкт громадянського самозбереження», – говорить Юрій Андрухович.

На його думку, відносна пасивність українців напередодні виборів – лише накопичення сил для майбутніх протестів. «Приватність», занурення у родинне життя і покращення своїх побутових умов, на думку Андруховича, є етапом у формуванні середнього класу, який у майбутньому зможе потужніше заявити про свої вимоги до влади.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG