Доступність посилання

ТОП новини

Після виборів дорога на Захід для України закрита (світова преса)


Прага – Західні коментатори зауважують, що, згідно з оцінками українських парламентських виборів міжнародними спостерігачами, «дорога на Захід для України закрита», і ці вибори доводять прагнення правлячої Партії регіонів та Президента Віктора Януковича йти тим самим шляхом правління, що й сусідні Росія та Білорусь. Деякі газети також пишуть, що добрі результати виборів для партії «Свобода» свідчать, що чимало українців – чи не кожний десятий – ставлять на «нову-стару карту націоналізму». Західні експерти вважають, що ці вибори в Україні засвідчили підготовку українських олігархів до президентських виборів 2015 року. Впливові видання й надалі попереджають, що виграні правлячою силою в Україні тяжкою ціною вибори навряд чи допоможуть подолати ще складніші економічні проблеми держави.

Впливова німецька Frankfurter Allgemeine Zeitung критично оцінила перебіг та результати парламентських виборів в Україні. Газета вважає, що після оцінки таких перегонів міжнародними спостерігачами «дорога на Захід для України закрита». «Якщо в Києві не дійде найближчим часом до засадничих змін, то обговорена вже угода України з ЄС може бути здана в архів», – резюмує це видання. Газета вважає, що ЄС не може чинити в даному разі інакше, якщо шанує свої цінності. «Зростає занепокоєння, що Президент Янукович як очільник влади веде свою державу в російську орбіту», – констатує видання з Німеччини.

Інше німецьке видання – Süddeutsche Zeitung – називає Україну державою, де «правління здійснюється в автократичний спосіб», та вважає, що «добрі результати цих виборів для антисемітської партії «Свобода» показують, що чимало українців – чи не кожний десятий – ставлять на «нову-стару» карту націоналізму».

Американська The Washington Post зауважує, що «оголошені в понеділок результати українських парламентських виборів вказують на прагнення правлячої Партії регіонів і Президента Віктора Януковича йти тим самим шляхом авторитарного правління, що й сусідні Росія та Білорусь». «За підсумками голосування, що його різко розкритикували міжнародні спостерігачі, а опозиція назвала «кричущим обманом», партія Президента, ймовірно, зміцнила свої позиції у владі», – констатує видання з Вашингтона. Тут також цитують оцінку цих виборів з боку ОБСЄ як «крок назад» від демократії, шляхом якої Україна донедавна йшла. Газета також висловлює сподівання, що українська опозиція після цих виборів, хоча й розколота, «все одно буде серйозною силою».

Російська «Независимая газета» вважає ці парламентські вибори «підготовкою українських олігархів до президентських виборів 2015 року». Видання також констатує зміцнення позицій влади, яка не збирається щось кардинально змінювати після цих перегонів. Хоча експерти, яких цитує газета з Москви, вважають, що «невдоволення у суспільстві може незабаром після виборів наростати, і якщо не зміниться економічна політика уряду, то революція в Україні може знову спалахнути в період президентських виборів».

Впливова Financial Times публікує діаграму, де крива економічного зростання України неухильно падає. Газета також прогнозує, що позитивні для влади наслідки парламентських вибори навряд чи «полегшать Президентові Януковичу вирішення невідкладних економічних проблем його держави», коли «Україна постане перед суворими фінансовими умовами з боку Заходу».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG