Доступність посилання

ТОП новини

Хто вкидав бюлетені на одній із дільниць Донецька і чи було це взагалі? (ВІДЕО)


Спостерігач у Донецьку розповідає, як побачив вкидання та інші порушення на власні очі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Спостерігач у Донецьку розповідає, як побачив вкидання та інші порушення на власні очі

Донецьк – На одній із виборчих дільниць Донецька, де перемогла кандидат Партії регіонів Тетяна Бахтеєва, вкидали бюлетені за провладного кандидата. Це стверджує член цієї виборчої комісії від «Батьківщини» Сергій Кайдаш. Він назвав конкретну людину, яка нібито вкинула бюлетені в урну, що не потрапляла у поле зйомки відеокамери. Звинувачена такі закиди спростовує. Що насправді відбувалося під час голосування та підрахунку голосів, з'ясовувала донецька кореспондентка Радіо Свобода Олена Поволяєва.


У день виборів Сергій Кайдаш побачив на власні очі вкидання бюлетенів в урну, яка не потрапляла у зону відеофіксації на дільниці. Вкидання, за його словами, з особистої сумки зробила нібито заступник голови дільничної виборчої комісії Анжела Поуль.

Спостерігач звернувся до голови комісії Ірини Затинайченко, яка й викликала міліцію. У районному відділку підтвердили, що справді є звернення від Сергія Кайдаша 28 жовтня, і зараз ведеться перевірка. Коли вона завершиться, не уточнюють.

«Коли я почав піднімати, реакції ніякої не було»

Стосовно подій на дільниці вночі у деяких спостерігачів виникає ще кілька питань. Чому з приміщення не випускали спостерігача від УДАРу Галину Хилинську, у якої, за словами однопартійців, стався серцевий напад? Кайдаш каже, що двері на ключ зачинила директор школи, яка взагалі не мала стосунку до виборчого процесу. Таким чином на спостерігачів чинили психологічний тиск та не давали у ніч виборів оприлюднити зафіксовані порушення.

«Візуально це було 15-16 рулонів, і в кожному рулоні було від 5 до 15-17 цих бюлетенів. Коли я почав піднімати (це ж фальсифікація), показувати комісії, реакції ніякої не було. Тільки Хилинська почала знімати. А кричала «Допоможіть» Хилинська, тому що їй було зле, а швидку не пускали. Вчителі сиділи та іронізували, казали - дайте їй якусь пігулку, нехай вона заткнеться. Утримували певний час довгий, поки не приїхав у школу голова ОВК, який зайшов через інший вхід якийсь. Знайшовся директор, знайшовся ключ, людей випустили, продовжився підрахунок», – розповів Сергій Кайдаш.

У донецькому відділенні Комітету виборців України вже пояснили, що ніхто не має права силоміць утримувати на дільниці спостерігачів під час виборів.

«Це провокація», стверджує підозрювана у вкиданні бюлетенів

Однак заступник голови комісії та вчителька цієї школи Анжела Поуль, яка, за твердженням Сергія Кайдаша, нібито вкидала бюлетені, підтвердила факт вкидання, але стверджує, що це здійснювала не вона, а сам Кайдаш – мовляв, він робив це на користь Партії регіонів.

«Це провокація. Це Кайдаш, це він вкинув бюлетені. Так, щоб зробити диверсію, провокацію, щоб потім обвинуватити нас у цьому», – наголошує Анжела Поуль.

Голова ДВК Ірина Затинайченко так прокоментувала Радіо Свобода заяви про вкидання.

«Я вперше стикнулася з таким безладом, коли люди дивляться тобі в очі, підробляють підписи, кидають в урни. До мене підійшов член комісії Сергій Кайдаш, так не можна зіграти, він був у паніці і сказав, що там вкидають пачками бюлетені – це були заступник голови Поуль і секретар Фарбер. Вони вдвох закривали», – стверджувала Ірина Затинайченко.

Сергій Кайдаш та спостерігачі від політичної партії УДАР отримали багато погроз від так званих журналістів ТРК «Горизонт», яке насправді виявилась кабельним оператором. Ці невідомі люди не лише тиснули на опозиційних спостерігачів, а й, за словами Сергія Кайдаша, брали участь у написанні протоколів та прийшли вже після закриття дільниці.

В обласному штабі Партії регіонів вкидання та інші суттєві порушення не підтверджують і переконують, що вибори пройшли спокійно та демократично.
Виборча дільниця № 141677 належить до сорок другого округу Донеччини, на якому перемогла, за попередніми даними, представниця Партії Регіонів Тетяна Бахтеєва, здобувши майже дві третини голосів.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG