Доступність посилання

ТОП новини

У Пакистані зняли звинувачення у блюзнірстві з дівчинки з християнської родини


Рімша Масіх, архівне фото
Рімша Масіх, архівне фото
Верховний суд у Пакистані закрив справу про блюзнірство щодо Корану проти звинуваченої в цьому розумово відсталої дівчинки з християнської родини, повідомило сьогодні пакистанське державне телебачення.

За повідомленням, суд таким чином задовольнив прохання адвокатів дівчинки на ім’я Рімша Масіх закрити справу, яка викликала широкий відгук і в Пакистані, і за кордоном.

У вересні суд нижчої інстанції звільнив дівчинку, арештовану в серпні, під заставу по тому, як у країні посилилися заклики звільнити її, а також дебати навколо законів про блюзнірство. До цього призвів арешт мусульманського священика, який, можливо, сфальсифікував звинувачення проти дівчинки. Його затримали по тому, як свідки повідомили, що бачили, як він сам видер сторінки з Корану і підкинув їх у торбинку дівчинки, де вже були рештки спаленого паперу, після чого дівчинку звинуватили в блюзнірстві, а саме – у спаленні сторінок Корану. Імам заперечує це.

Медична комісія раніше визнала, що розумовий стан звинуваченої дівчинки «не відповідає її вікові», визначеному як 14 років.

Дівчинку арештували в одному з бідних районів Ісламабада після того, як сусіди-мусульмани заявили, що вона спалювала сторінки з Корану. Гостроти справі додавало те, що дівчинка походить із родини місцевих християн.

Кримінальний кодекс Пакистану містить кілька статей про блюзнірство. Кілька з них передбачають покарання за блюзнірство стосовно будь-якої релігії, ще низка захищає конкретно різні аспекти ісламу. Зокрема, блюзнірство щодо Корану тягне довічне ув’язнення, але за цією статтею необхідно, щоб такі дії були свідомими. Інша стаття, про блюзнірство щодо пророка Магомета, передбачає смертну кару або довічне ув’язнення за будь-яких обставин. Щоправда, досі в Пакистані не стратили ще нікого, засудженого за цим законодавством, хоча десятки звинувачених у блюзнірстві були вбиті в самосудах.
XS
SM
MD
LG