Доступність посилання

ТОП новини

Вісім мільйонів доларів від американців для зменшення держборгу


Нью-Йорк – Близько восьми мільйонів доларів переказали пересічні американці упродовж цього року для зменшення державного боргу. Гроші надсилають Міністерству фінансів, вважаючи заборгованість федерального уряду власною справою.

На площі Таймс-Сквер у Нью-Йорку по фасаду хмарочоса біжить неонова стрічка з безупинно зростаючим довжелезним рядом цифр. Це нагадування про державний борг Сполучених Штатів.

Нині він сягнув 16 трильйонів 300 мільярдів і щохвилини збільшується на 2 з половиною мільйона доларів. На тлі цієї справді астрономічної суми – що таке 7 мільйонів 800 тисяч доларів пожертв окремих громадян?

Щоб проілюструвати різницю, репортер нью-йоркської радіостанції WNYC порівняв бюджетний дефіцит лише поточного фінансового року – понад трильйон доларів – з п’ятифунтовим мішком рису.

Той мішок, вагою 2,27 кілограма, містить понад 140 тисяч зернин, а пожертви громадян є однією-єдиною зерниною. Американці свідомі цього, але гроші свої все одно надсилають.

Рекордний рік за щедрістю донорів

Джойс Гарріс, директор Бюро громадської заборгованості Міністерства фінансів у Вашингтоні, яка й подала цифру добродійних пожертв, каже, що цей рік є рекордним рік за щедрістю донорів, попри економічні проблеми.

«Це значно більше, ніж ми отримували у минулі роки, скажімо, за останні 5 років», – каже Джойс Гарріс.

Причому, не треба думати, що жертвують винятково люди заможні, з товстим гаманцем, як то кажуть.

Ось один з жертводавців – Рон Беррі, пенсіонер, ветеран В’єтнамської війни. Він сказав, що надіслав цього разу 50 доларів, а якщо буде така можливість, то не раз на рік даватиме, а частіше, можливо, щоквартально.

«Я випадково наштовхнувся на інформацію у твітері, тож почав шукати подробиці в інтернеті, замовивши статті про державну заборгованість, – ділиться Рон Беррі з журналістами. – Побачив там, де говорилося, що ти можеш зі своєї доброї волі допомогти з державним боргом. І там адреса була в інтернеті».

Бюро громадської заборгованості повідомляє, що пожертви не варто надсилати готівкою. Ліпше банківським чеком або класти на кредитну картку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG