Доступність посилання

ТОП новини

Барак Обама: «Ви обирали мене, щоб я говорив правду»


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах з’їзд Демократичної партії одностайно висунув чинного президента Барака Обаму кандидатом на другий чотирирічний термін у Білому домі. Приймаючи номінацію, Обама у виступі перед делегатами визнав, що проблеми, перед якими стоїть країна, потребують тривалого часу для подолання, але закликав американський народ довірити йому цю важку роботу. «Наші проблеми можна вирішити. Наші виклики можна прийняти. Шлях, що ми його пропонуємо, можливо, важчий, але він веде до кращого місця, отож я прохаю вас обрати саме це майбутнє», – заявив Обама.

Висуваючи аргументи на користь свого переобрання, президент Барак Обама стверджував, що завдяки його лідерству економіку Сполучених Штатів було врятовано від катастрофічного занепаду, найглибшого від часів Великої депресії 1930-х років.

Ми започаткували період відновлення, сказав Обама, але цьому відновленню загрожуватиме небезпека, якщо на виборах переможуть республіканці.

Визнаючи власні помилки, Обама, разом з тим, відстоював свою економічну політику.

Він, однак, не згадував серед своїх досягнень ані реформу медичного обслуговування, не популярну серед багатьох американців, ані економічні стимули, які збільшили державний борг.

Відновлення країни: тривалий і важкий шлях

Враховуючи триваючі труднощі, Обама виклав свою довготермінову програму відновлення.

«Я не робитиму вигляду, ніби шлях, який я пропоную, буде швидким або легким. Я ніколи цього не робив, – заявив президент. – Ви обирали мене не для того, щоб я вам казав те, що ви хотіли почути. Ви обирали мене, щоб я говорив вам правду, а правда така, що потрібно буде більше ніж кілька років для розв’язання проблем, що накопичувалися десятиліттями», – зауважив Барак Обама.

20 тисяч делегатів з’їзду неодноразово стоячи вітали овацією промову президента.

На відміну від демократів, республіканці досить скептично реагували на виступ Обами. Його чільний суперник, президентський кандидат республіканців Мітт Ромні, колишній губернатор штату Масачузетс, відгукнувся негативно.

У щойно опублікованій заяві кампанії Ромні мовиться: «Президент Обама виклав вибір, захищаючи продовження старої політики, яка не спрацювала упродовж останніх чотирьох років».

Ромні, звертаючись до своїх прихильників у штаті Айова, нагадав, що 2008 року Обама, тоді ще президентський кандидат, заповідав піднесення економіки упродовж перших трьох років свого президентства, а якщо він не досягне цього, тоді він буде президентом лише один термін.

Тут варто зауважити, що Обама наголошував на принциповій різниці між демократами й республіканцями.

Демократи вважають, що уряд має лікувати соціальні хвороби суспільства шляхом оподаткування й розподілу коштів. Республіканці ж обстоюють зменшення розміру і повноважень уряду, а також скорочення податків.

На цю різницю ідеологій Обама звертав увагу у своїй промові. «У кожному питанні вибір, що стоїть перед вами, буде не між двома кандидатами або двома партіями, – сказав президент. – Це буде вибір між двома різними шляхами для Америки, вибір між двома фундаментально різними перспективами на майбутнє».

Свій вибір Америка має зробити 6 листопада.

Поки що, згідно з численними опитуваннями громадської думки, шанси обох кандидатів приблизно рівні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG