Доступність посилання

ТОП новини

Обама дбає про свою родину – не в сенсі «гребе», скажімо, Межигір’я – Ірина Геращенко


Зореслав Байдюк, Голос Америки

Шарлотт – В американському місті Шарлот, що в Північній Кароліні, Барак Обама виголосив промову, яка стала останньою крапкою в процесі обрання кандидата від демократів на посаду президента США. У своїй палкій промові, Обама попередив американців, що на виборах у листопаді вони не обиратимуть кандидата чи партію, а зроблять вибір між двома фундаментально різними поглядами на майбутнє Америки. «Шлях який пропонуємо ми, – попередив Обама, можливо складніший, але приведе нас до кращого майбутнього». Глава держави представив на розсуд виборців план на наступні чотири роки, який передбачає подолання безробіття, позбавлення від нафтової залежності, зменшення вартості освіти й державного боргу та зміцнення національної безпеки. Відтепер розпочинається повноцінна виборча кампанія, яка обіцяє бути складною для чинного президента. Партійні з'їзди, американці розцінюють як кульмінаційний момент демократії в дії. І окрім делегатів на них збираються численні гості. На запрошення Національного демократичного інституту у Шарлоті побувало і кілька українських законодавців. Кореспондентові української служби «Голосу Америки» Зореславу Байдюку вдалося поговорити з народним депутатом України Іриною Геращенко, яка поділилась своїми враженнями від побаченого.

– Які Ваші враження від цієї величезної події?


Американські політики чудово усвідомлюють: політика робиться не лише в столицях
Ірина Геращенко
– Мені здається, надзвичайно важливим є те, що головний з’їзд передвиборчої демократії відбувається не в столиці Вашингтоні чи фінансовій столиці Америки Нью-Йорку, а в місті Шарлот, що свідчить про те, що американські політики чудово усвідомлюють: політика робиться не лише в столицях. Дуже важливо відчувати градус температури в інших штатах, регіонах. Це цікаво.

– Які паралелі, якщо порівнювати з Україною, Ви для себе побачили?

У США влада не сприймається, як щось вічне, за що треба вчепитися. Тут потрібно доводити що ти – гідний продовжувати керувати країною
Ірина Геращенко
– Якщо говорити про збіг, то хіба що безпрецедентні заходи безпеки, але на цьому всі паралелі закінчуються. У США влада не сприймається, як щось вічне, за що треба вчепитися. Тут потрібно доводити що ти – гідний продовжувати керувати країною.

Сьогодні демократи намагаються залучити нові якісь ресурси для того, щоб агітувати за свого лідера. І таким агітатором, VIP-агітатором, найкращим, можливо, стала його дружина Мішель Обама. Її виступ був блискучим. Вона змогла донести простою мовою, що чоловік, який дбає про свою родину, дбає – не в сенсі «гребе» для своєї родини, скажімо, Межигір’я, а вставав до дітей, піклувався про них. Він буде дбати про команду і буде дбати про країну. Блискучим був виступ Клінтона. Цього вміння – доносити свою думку до аудиторії – не вистачає багатьом українським політикам.

Але найблискучіше була сама зала. Дуже відчувалося, що це є не звезена зала, сюди не притягли людей на шпагаті, не дали їм 20 гривень, не сказали відсидіти цю обов’язкову програму, це були прихильники.

– Що Україна може перейняти?

Ключова мета будь-яких виборів – це дати право народу сказати так чи ні владі. У нас сьогодні в цьому ж головна проблема відбувається
Ірина Геращенко
– Україні дуже не вистачає демократії. От, дійсно, ключова мета будь-яких виборів – це дати право народу сказати так чи ні владі. У нас сьогодні в цьому ж головна проблема відбувається. Влада законсервувалася, вона ставить на адмінресурс, а не на щиру боротьбу. А потрібно дбати про демократію. І в цьому контексті мені дуже сподобалася дискусія, яка тут відбувається на рівні експертів і партії, відносно ролі праймеріс в самій партії, як можливості оновлення, визначення лідера. І дуже багато говорять про роль передвиборчих дебатів, як можливості для всієї країни побачити двох політиків, оцінити їх. І до речі, близько 15% американців визначаються, за кого вони будуть голосувати, саме після дебатів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG