Доступність посилання

ТОП новини

З коштів на науку в 2013 році вистачить лише на зарплати?


Київ – На мітинг під стіни уряду й парламенту 6 грудня вийдуть представники науки. Вони заявляють: у проекті бюджету на 2013 рік, який уже ухвалила Верховна Рада, видатки на Національну академію наук є, як вони кажуть, катастрофічно низькими – їх ледь-ледь вистачить на виплату зарплат. У профспілках НАНУ нагадують: ще у вересні керівництво уряду обіцяло на науку коштів майже на мільярд більше. Однак у Партії регіонів наголошують: проект бюджету, поданий урядом у Верховну Раду у вересні, змушені були переглядати – через нереалістичність деяких статей видатків.

Інститут проблем безпеки атомних електростанцій у 2012 році отримав фінансування у майже 36 мільйонів гривень. На наступний рік у проекті бюджету прописали 28 мільйонів. Співробітник інституту Євген Олійник називає майбутнє цього наукового закладу за такого фінансування катастрофічним. Каже, що 28 мільйонів не покриють навіть виплату зарплат. Про комунальні платежі мова навіть не йде.

Небезпека знищення нашого інституту полягає в тому, що за тим процесом, що відбувається нині на майданчику ЧАЕС, необхідний постійний науковий нагляд
Євген Олійник
«Небезпека знищення нашого інституту полягає в тому, що за тим процесом, що відбувається нині на майданчику ЧАЕС, необхідний постійний науковий нагляд. Як виявилося, радіоактивні елементи не лише поширюються у повітрі, але й розчиняються у воді. З Прип’яті все може прийти у Київ», – наголосив він.

На проблеми з фінансуванням Академії наук у квітні вказав ще її президент Борис Патон. Тоді він сказав, що хоч фонд зарплат у 2011 році і вдалося зберегти на попередньому рівні, однак повністю зупинилися поповнення парку унікального наукового обладнання і будівництво наукових об’єктів.

«38 тисяч людей не матимуть за що жити»

Нині в Академії наук б’ють на сполох через проект бюджету, за яким Україна, очевидно, житиме весь наступний рік. Голова профспілки НАНУ Анатолій Широков розповідає: незадовго до виборів науковцям в уряді пообіцяли, що фінансування буде на належному рівні (самі вони наполягають на сумі у майже 3,8 мільярда гривень). Однак у проекті бюджету, презентованому на початку грудня, прописано лише 2,59 мільярда.

Близько 8 тисяч науковців, інженерів, конструкторів треба викинути на вулицю
Анатолій Широков
«Я думаю, мої колеги добре знають, що означає такий бюджет. Ми навіть рахували: близько 8 тисяч науковців, інженерів, конструкторів треба викинути на вулицю. Або ж це означатиме, що на два місяці вся академія повинна буде закритися. 38 тисяч бюджетних людей не матимуть за що жити», – каже він.

За словами Широкова, у жовтні з ним зустрівся віце-прем’єр Сергій Тігіпко. Сторони – профспілка НАНУ й уряд – тоді погодили компромісний варіант видатків на науку у 2013 році, враховуючи загальну економічну ситуацію в Україні. Відразу після того відповідне доручення – під час опрацювання проекту бюджету на 2013 рік «вжити необхідних заходів для максимального врахування пропозицій НАНУ щодо її видатків по загальному фонду» – видав прем’єр Микола Азаров.
Однак чимало статей видатків, зокрема й на науку, у новому проекті бюджету, за який голосуватимуть цього тижня, скорочені. Член бюджетного комітету, регіонал Владислав Лук’янов пояснює зміни, внесені у проект, необхідністю привести показники у відповідність до реальності.

Той закон про бюджет, який ми отримали зараз, має набагато більш реалістичний характер
Владислав Лук’янов
«Бюджет, який ми отримали від уряду 15 вересня, мав занадто оптимістичні показники. Думаю, розумним рішенням було відправити його на доопрацювання. Той закон про бюджет, який ми отримали зараз, має набагато реалістичніший характер», – зазначив він в ефірі Радіо Свобода.

Члени профспілки Національної академії наук 6 грудня вийдуть на мітинг під стіни Кабміну і Верховної Ради. Вони сподіваються, що деякі статті видатків усе-таки переглянуть. Інакше, кажуть, у 2013 році в Україні не буде науки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG