Доступність посилання

ТОП новини

«Чесно» вироджується у піар-кампанію – депутат Сенченко


Логотип «Чесно»
Логотип «Чесно»
Київ – У новій Верховній Раді серед депутатів 331 порушник критеріїв ініціативи «Чесно», кажуть громадські активісти. Вони зазначають, що це оптимістичний показник, оскільки у попередньому скликанні парламенту таких депутатів-порушників було більше. Водночас, депутати, як із провладних, так і з опозиційних політичних сил, вважають претензії руху «Чесно» необґрунтованими.

114 кандидатів, які пройшли до парламенту, порушували права і свободи громадян, 233 причетні до корупційних діянь, 185 мають непрозорі доходи й витрати, 156 не голосують особисто, 101 прогулював роботу в парламенті, стверджують у русі «Чесно». Найбільше порушників критеріїв цієї громадської організації до парламенту провели Партія регіонів та Об’єднана опозиція «Батьківщина», 170 та 69 відповідно.

Серед опозиціонерів-порушників у «Чесно» називають, зокрема, б'ютівця Андрія Сенченка. Утім, депутат не згодний з висновками громадського руху.

«Як до громадської ініціативи ставлюся з великою повагою, але з точки зору якості тієї функції, яку ця структура взяла на себе перед суспільством, маю зауважити, що вона виконується неякісно. Враження, що вони вироджуються у піар-кампанію. Я їм телефонував, потім написав листа, пояснив, у чому вони помиляються і не отримав жодної відповіді», – сказав Радіо Свобода Сенченко.
Інфографіка сайту «Чесно» (www.chesno.org)
Інфографіка сайту «Чесно» (www.chesno.org)

Партія регіонів та БЮТ сповідують спільні цінності – Олійник

Згідно з результатами моніторингу руху «Чесно», в майбутньому парламенті буде, щонайменше, 30 депутатів, які раніше змінювали свою політичну позицію. Серед них і регіонал Володимир Олійник, який колись вийшов із БЮТу. За його словами, якщо не йдеться про корупційні домовленості, то політикам не варто докоряти через перехід з однієї політичної сили в іншу, оскільки кожен має право змінити свої переконання.

«Коли ми говоримо про такі політичні сили, як Партія регіонів чи БЮТ, які сповідують спільні цінності: ринкова економіка, демократичне суспільство, децентралізація влади, розвиток самоврядування, – тоді виникає лише питання, у якій партії про це більше говорять і нічого не роблять, а у якій більше роблять і менше балакають. Тому я там, де є користь для України, де є дії, а не балаканина. Я не жалкую, тут краще працювати», – зауважив у коментарі для Радіо Свобода Олійник.

Нова Верховна Рада більш доброчесна, ніж попередня – Заліщук

Зрештою, новообрана Верховна Рада здається більш доброчесною, ніж попередня, відзначила у коментарі для Радіо Свобода координатор руху «Чесно» Світлана Заліщук.

«Порівнюючи результати минулого парламенту, де було понад 440 депутатів-порушників, і нинішнього, то можна сказати, що новообраний парламент трохи кращий. Він починає з більшою кількістю доброчесних депутатів. Але більшість спокус з’являється у людей, коли вони вже при владі. У «Свободі», в УДАРі, також у Об’єднаній опозиції досить багато людей, які публічно взяли на себе конкретні і серйозні зобов’язання. Коли їм вдасться, тоді громадяни зможуть орієнтуватися на цих політиків, і тоді всі інші будуть змушені підвищувати собі планку», – наголосила координатор руху «Чесно».

Світлана Заліщук також повідомила, що громадська ініціатива не завершує свою роботу і планує продовжувати моніторинг роботи депутатів у Верховній Раді, зокрема, в міжвиборчий період, на виборах мера Києва, на виборах до місцевих органів влади і виборах Президента.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG