Доступність посилання

ТОП новини

У працівників «Південмашу» відбирають землю


Дніпропетровськ – Працівники одного з найвідоміших дніпропетровських заводів «Південмашу» стверджують, що стали жертвами «земельної афери». Йдеться про 80 гектарів землі на околиці міста, привабливої для забудовників. 20 років тому наділи на цій землі півтисячі працівників отримали від підприємства у користування. Усі документи на ділянки зараз раптом опинились у міськради. Люди дізнались: тепер їхня земля готується до приватизації особами, які не мають ніякого стосунку до заводу. Між тим у міській раді усі звинувачення відкидають і заявляють, що «південмашівці» мають право на приватизацію землі, однак треба збирати документи і не шкодувати грошей на процедуру, хоч і обійдеться це дорого – в деяких випадках, як половина вартості ділянки.

Колишній працівник «Південмашу» Олексій Кривда отримав 8 соток землі ще в 90-ті роки, як компенсацію за квартиру, що підприємство не могло надати. Родина планувала звести будинок, заклали фундамент, однак грошей не вистачило. Виділену землю стали використовувати, як город. Ділянку намагались приватизувати, але документи загубились в інстанціях. Землю чоловік вважає своєю і полишати її не збирається.

З 2005 року ми ходимо інстанціями. Не отримали ніякого офіційного права на приватизацію цієї землі, хоча землю нам дали в постійне користування
Олексій Кривда
«Від 2005 року ми ходимо інстанціями. Не отримали ніякого офіційного права на приватизацію цієї землі, хоча землю нам дали в постійне користування. Без вказівки – чи це земля під городи, чи для забудови. У постійне користування для вирішення житлових проблем. Після цього нас познімали з квартирного обліку», – сказав Радіо Свобода Олексій Кривда.

Влада має зацікавленість?

У майже півтисячі користувачів є тільки один документ на ділянки: рішення Красногвардійської райради про виділення землі у постійне користування. Приватизувати свою землю через бюрократичну тяганину люди так і не змогли. Державний акт на право постійного користування землею довгі роки належав «Південмашу». Цього року цей документ завод передав міській раді, пояснюючи, що так користувачам буде простіше її передати вже офіційно. Тепер люди дізнались: на приватизацію їхньої землі претендують сторонні особи. Підозрюють, що це земельна афера, їхні садки і городи вже навесні вигорнуть бульдозерами, щоб будувати котеджі.

Швидше за все, інтерес – нажитись на цій землі, забрати у людей і перепродати. На даний момент ринкова вартість однієї ділянки близько 10 тисяч доларів
Сергій Селіванов
«У відповідях – суцільний обман і вода. У влади є, як так розумію, особиста зацікавленість. Швидше за все, інтерес – нажитись на цій землі, забрати у людей і перепродати. На даний момент ринкова вартість однієї ділянки близько 10 тисяч доларів», – зазначив Радіо Свобода один з керівників ініціативної групи Сергій Селіванов.

«Ця земля нічим не захищена»

У міській раді усі звинувачення відкидають. Однак попереджають: люди й справді можуть втратити свої земельні ділянки, якщо якнайшвидше знову не почнуть збирати документи на приватизацію.

Будь-який громадянин України має право прийти, побачити, що там порожня земельна ділянка, запросити дані з кадастру, впевнитись, що власника немає, і почати на себе її оформлювати
Наталія Вежбицька
«Доти, поки ви мітингуєте, ця земля нічим не захищена. Будь-який громадянин України має право прийти, побачити, що там порожня земельна ділянка, запросити дані з кадастру, впевнитись, що власника немає, і почати на себе її оформлювати», – прокоментувала керівник виконавчого апарату міськради Наталія Вежбицька.

Справа приватизації ділянок ускладнюється тим, що у частини людей є недобудовані будинки на цій землі. Наразі це вважається самочинною забудовою. Щоб узаконити будівлі й землю, можуть знадобитись роки й чималі кошти. Дехто вже підрахував: оформлення документів на одну ділянку обійдеться в половину її вартості.

У міській раді «південмашівцям» пообіцяли юридичну підтримку.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG