Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція може перемогти Януковича і без Тимошенко – експерт


Київ – Юлія Тимошенко вийде з в’язниці за рішенням Страсбурзького суду і переможе на президентських виборах 2015 року, заявляють в Об’єднаній опозиції. Утім, експерти вважають малоймовірним те, що чинна влада звільнить екс-прем’єра і дозволить їй брати участь у президентській кампанії. У перспективах зняття з Тимошенко обвинувачень сумніваються й провладні депутати.

«Батьківщина» висунула Юлію Тимошенко єдиним кандидатом на президентських виборах. Таке рішення ухвалили у п’ятницю на розширеному засіданні ради Об’єднаної опозиції. Відповідну пропозицію вніс голова ради Арсеній Яценюк. Він заявив, що екс-прем’єр Юлія Тимошенко, яка засуджена до 7 років ув’язнення і перебуває в колонії, зможе балотуватися на Президента завдяки рішенню Європейського суду з прав людини.
Якщо Європейський суд з прав людини визнає незаконними рішення українських судів, то це означає, що судимості немає
Арсеній Яценюк

«По-перше, ми очікуємо рішення Європейського суду з прав людини. Ви знаєте, що це рішення має відбутися буквально через декілька місяців. Я сподіваюся, що таке рішення буде правосудним, і воно звільнить Юлію Тимошенко. Таким чином, абсолютно зрозуміло, що те, що сьогодні Об’єднана опозиція проголосувала за визначення єдиного кандидата, стане реальним. У тому випадку, якщо Європейський суд з прав людини визнає незаконними рішення українських судів, то це означає, що судимості немає», – сказав Яценюк.

Крім того, депутат від «Батьківщини» Микола Томенко запевнив, що на президентських виборах Юлія Тимошенко зможе отримати 55 відсотків голосів виборців.

Тільки Верховний суд України може скасувати вирок Тимошенко – Олійник

Утім, за словами депутата від Партії регіонів Володимира Олійника, рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справі Юлії Тимошенко не означатиме її автоматичного звільнення, яким би це рішення не було. За його словами, якщо ЄСПЛ встановить факт порушення конституційних прав Тимошенко, то це означатиме лише новий розгляд її справи.
Європейський суд не виносить вердикту по суті: винна особа чи не винна
Володимир Олійник

«Імплементація рішень Страсбурзького суду відбувається тільки через національне законодавство, Європейський суд вказує на порушення конвенції з прав людини, але він не виносить вердикту по суті: винна особа чи не винна. Якщо стоїть питання щодо порушення таких прав, де потрібно ще раз переглянути винесені вироки, тільки Верховний Суд може скасувати ці вироки і направити на новий розгляд», – заявив Радіо Свобода Олійник.

Зайвий конкурент чинному Президенту не потрібний – Стецьків

Юлія Тимошенко, дійсно, має усі шанси перемогти на президентських виборах 2015 року, але саме тому чинна влада шукатиме всі можливі приводи для того, щоб тримати її у в’язниці, вважає експерт із політико-правових програм центру імені Разумкова Арсен Стецьків.
До 2015 року вона навряд чи вийде. Хіба що опозиція ближче до президентських виборів зможе створити міцну коаліцію
Арсен Стецьків

«До 2015 року вона навряд чи вийде, тому що зайвий конкурент чинному Президенту, який і без того втрачає свій рейтинг, не потрібний, – зазначає експерт. – Хіба що, може таке статися, що опозиція ближче до президентських виборів зможе створити міцну коаліцію з ядром «Батьківщина», УДАР і «Свобода», якщо вектор буде змінюватися, то ключові гравці можуть попереходити, тоді це вже видається більш реальним. Але щодо такого розкладу як зараз, коли Партія регіонів буде утворювати більшість, навряд чи її відпустять».

За словами Арсена Стецьківа, опозиція має шанси перемогти на президентських виборах і без Юлії Тимошенко, але лише у тому разі, якщо усі партії об’єднаюся навколо одного кандидата, якому вдасться до 2015 року не розчарувати виборців роботою у Верховні Раді.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG