Доступність посилання

ТОП новини

«Болотна справа» в Росії виливається у реальні терміни


Максим Лузянін, який отримав 4,5 роки тюрми
Максим Лузянін, який отримав 4,5 роки тюрми
Москва – Один із обвинувачених у «Болотній справі» Сергій Кривов другий тиждень голодує на знак протесту проти продовження терміну арешту. Кривов став 18-м фігурантом справи про заворушення на Болотній площі у Москві. Він і ще 11 людей перебувають у СІЗО. Їх звинувачують в участі у заворушеннях 6 травня цього року, коли узгоджений «Марш мільйонів» вилився в сутичку демонстрантів зі ЗМОПом. Перший вирок у «Болотній справі» вже ухвалили. Максим Лузянін, чия справа розглядалася в особливому порядку, отримав чотири з половиною роки тюрми.

Сергій Кривов оголосив голодування 14 грудня, після того як суд продовжив йому арешт до 6 березня наступного року. Подробиці про стан його здоров’я поки невідомі. Найближчим часом арештанта повинні відвідати правозахисники з Громадської спостережної комісії.

Вони вже давно б’ють на сполох із приводу іншого заарештованого у справі про заворушення 6 травня – Володимира Акіменкова, який втрачає зір. Захист Акіменкова не раз подавав клопотання про зміну запобіжного заходу, проте суд відмовлявся задовольняти їх. Суд посилається на перелік захворювань, які не дозволяють утримувати людину під вартою.

Адвокат Володимира Акіменкова Дмитро Аграновський говорить, що його підзахисний скаржиться на погіршення зору.

«У нього немає захворювань з того переліку, який дозволяє звільнити з-під варти. Але там тільки одне захворювання очей – повна сліпота. Цього поки немає, але він скаржиться, що у нього зір погіршується», – розповідає Дмитро Аграновський.

Повернення до каральної психіатрії?

Михайло Косенко
Михайло Косенко
У січні Замоскворецький суд Москви продовжить розглядати справу ще одного фігуранта «болотної справи» Михайла Косенка. На думку лікарів, Косенко страждає на психічне захворювання, тому суд має вирішити питання про його примусове лікування, на якому наполягає прокуратура. Адвокат Косенка Олена Ліпцер вважає, що її підзахисному повинна бути проведена нова психіатрична експертиза.

«У нас поставало питання про те, щоб призначити йому стаціонарну психолого-психіатричну експертизу. Адже ми вважаємо, що за 15 хвилин експерти в інституті Сербського не могли об’єктивно оцінити його стан здоров’я, незважаючи на те, що він дійсно раніше перебував на обліку в психоневрологічному диспансері й у нього був діагноз «уповільнена шизофренія», але це трошки різні речі», – зауважила адвокат.

Обставини обтяження

Ще одому передбачуваному учасникові сутички демонстрантів із поліцією на Болотної площі Олексієві Поліховічу додали звинувачення в нападі на поліцейського, що передбачає більш серйозне покарання.

Російський політолог Дмитро Орєшкін вважає, що влада, даючи реальні терміни обвинуваченим, хоче продемонструвати таким чином свою силу.

Справа закінчиться реальними термінами. Влада досить сильно налякана… Якщо вона не посадить когось, вона буде сама собі і своїм супротивникам здаватися досить слабкою
Дмитро Орєшкін
«Боюся, що справа закінчиться реальними термінами. Влада досить сильно налякана. У неї немає альтернативних варіантів. Якщо вона не посадить когось, вона буде сама собі і своїм супротивникам здаватися досить слабкою», – констатує політолог.

На прес-конференції 20 грудня Володимир Путін сказав, що не бачить необхідності саджати у в’язницю за участь у масових акціях, навіть якщо вони були проведені з порушенням закону. Але при цьому глава держави «звернув особливу увагу» на неприпустимість «рукоприкладства» стосовно представників органів влади. Саме після заяв Путіна Олексієві Поліховічу висунули звинувачення за статтею застосування сили щодо представників влади.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG