Доступність посилання

ТОП новини

Де були Табалови, коли всі депутати присягали?


Андрій та Олександр Табалови
Андрій та Олександр Табалови
Київ – В опозиції наполягають на створенні тимчасової слідчої комісії парламенту стосовно депутатських повноважень Андрія й Олександра Табалових. За результатами її роботи можуть подати на них до суду. Адже, як стверджують опозиціонери, батько й син не склали присяги і тому не є народними депутатами. А в Партії регіонів запевняють: реальних підстав для подання до суду немає.

Ситуація з Андрієм і Олександром Табаловими поза межами закону, вони депутатами не є, переконує ударівець Валерій Карпунцов. Адже, якщо вони не склали присягу разом з усіма депутатами на першому засіданні нової Ради, то мали б зробити це іншого дня, так само публічно і в залі.

Зараз кажуть, що вони були на балконі, а цього ніхто не бачив. Одні кажуть, що були десь на балконі, інші скажуть, що вони були в палаці «Україна», інші – що на Володимирському ринку Києва. Це слово на слово
Валерій Карпунцов
«Ми їх не бачили, коли складали присягу. Зараз кажуть, що вони були на балконі, а цього ніхто не бачив. Одні кажуть, що були десь на балконі, інші скажуть, що вони були в палаці «Україна», інші – що на Володимирському ринку Києва. Це слово на слово. А нескладання присяги тягне за собою складання мандату. Сам факт підпису не є фактом прийняття присяги. Адже є процедура!» – сказав народний депутат в інтерв’ю Радіо Свобода.

Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов сказав, що Табалови запевнили його в своїй присутності на засіданні. І «ніяких юридичних підстав, щоб пред’явити їх народним депутатам, не існує».

Повноправні депутати?

У законі про регламент не прописано – де ж конкретно мають перебувати депутати під час зачитування присяги (чи у верхній, чи у нижній частині зали), наголосив у коментарі Радіо Свобода представник Партії регіонів Володимир Олійник. І якщо Табалови були на балконі, вони є повноправними депутатами, стверджує він.

З іншого боку, якщо в опозиції є реальні докази відсутності Табалових у залі, то хай все ж ідуть з ними до суду, а не створюють зайвої тяганини – з тимчасовою слідчою комісією, каже регіонал.

Опозиція повинна надати докази, що їх не було в залі – і на балконі, і в нижній частині. Це можуть бути і свідки, і відео
Володимир Олійник
«Повинні ті, хто звертаються до суду, підтвердити факти. А не просто сказати «а вас не було». Докази зобов’язана надати та сторона, яка звертається до суду. Опозиція повинна надати докази, що їх не було в залі – і на балконі, і в нижній частині. Це можуть бути і свідки, і відео. А ТСК вислухає всіх, перегляне все, що є, і все одно буде звертатися в прокуратуру або рекомендуватиме звертатися комусь до суду. Бо вона сама не є суб’єктом подання. То це і завершується, як правило, нічим. Тому навіщо так довго, таке коло робити – виходьте на суд і показуйте докази, якщо вони у вас є», – зазначив депутат Олійник.

Батько й син Табалови балотувалися за списком та в мажоритарному окрузі, представляючи Об’єднану опозицію «Батьківщина». Але перед початком роботи нового скликання Верховної Ради відмовилися входити до складу опозиційної фракції.

Де ж були Табалови під час зачитування присяги?

Звинувачуючи Табалових у «тушкуванні», в перший день роботи нового парламенту опозиціонери силою виштовхали їх із зали засідання. Кореспондент Радіо Свобода зафіксував цей інцидент на камеру о 10.00, а засідання, на якому зачитали присягу народного депутата, почалося за кілька хвилин.

Свободівці обіцяли щодня не пускати Табалових до Ради. Однак 25 грудня депутати визначилися з належністю до комітетів. Батько й син увійшли до найбільш впливових – з питань бюджету й податкової та митної політики.

Крім того, 25 грудня публічно склали присягу два депутати (Євген Мармазов від КПУ і Василь Поляков від Партії регіонів), які не зробили цього разом з усіма на пленарному засіданні 12 грудня.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG