Доступність посилання

ТОП новини

У «Могилянці» заявили, що Міносвіти не має рації щодо неможливості «перехресного вступу» на магістра


Українське законодавство не містить норм, які забороняли б отримувати кваліфікацію магістра за іншим напрямом підготовки, ніж рівень бакалавра або спеціаліста, заявив у суботу адвокат Андрій Гук, який готував позов Києво-Могилянської академії до Міносвіти та представлятиме університет у суді.

Як передає його слова інтернет-видання «Українська правда», міністерство обґрунтовує свою позицію нормами законодавства, що не стосуються згаданої ситуації.

За його словами, законодавство містять вимоги до освітньо-професійних програм підготовки магістра, які повинні забезпечувати здобуття кваліфікації магістра на базі відповідної програми бакалавра. «Тобто мова йде не про наявність у абітурієнта диплома бакалавра з напрямом підготовки, який відповідає спеціальності магістра, на яку вступає такий абітурієнт, а про вимоги, яким повинна відповідати програма підготовки магістра», – наголосив юрист.

Він процитував цілу низку українських законів і нормативних актів, які не містять вимоги відповідності напрямів кваліфікації бакалавра і магістра. «Таким чином, навпаки, обмеження міністерством права особи, що має освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавра чи спеціаліста, здобувати освітньо-кваліфікаційний рівень магістра без визначення відповідності спеціальності напряму підготовки не має під собою нормативно-правового підґрунтя. Запереченням перехресного вступу на магістратуру міністерство звужує права студентів та ВНЗ порівняно з законодавством», – заявив адвокат.

Крім того, можливість вступу на навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра абітурієнтів, які здобули кваліфікацію бакалавра з будь-якого напряму, підтверджується і міжнародними документами, що їх підписала Україна, зокрема, документами, які є частиною так званого Болонського процесу, додав він.

У п’ятницю Міністерство освіти і науки, молоді та спорту знову заявило, що «перехресний вступ» на магістерські програми у вищих навчальних закладах неможливий. Так міністерство заявило в роз’ясненні на своєму сайті у відповідь на повідомлення президента Національного університету «Києво-Могилянська академія» Сергія Квіта про судовий позов до міністерства.

У п’ятницю ж стало відомо, що НаУКМА звернувся з позовом в Окружний адміністративний суд Києва, оскарживши намагання Міністерства освіти і науки, молоді та спорту скасувати у виші «перехресний вступ» на магістерські програми. Як повідомив сайт університету, Києво-Могилянська академія «заснувала свій магістеріум як другий цикл вищої освіти у 1996 році, за два роки до того, як це було зроблено в Україні, саме за такою концепцією, узвичаєною в усьому світі».

«В Україні від 1998 року діє аномальний принцип «відповідності» напрямів кваліфікації бакалавра та магістра, що суперечить навіть чинному Законові України «Про вищу освіту», – мовиться у повідомленні. Зокрема, університет звернув увагу, що в Україні випускник бакалаврської програми з фізики може вступати лише на магістерську програму з фізики, історик – на магістерську з історії, також навпаки – фінансист не має право вступати на програму з економічної теорії, культуролог – на філософію тощо.
XS
SM
MD
LG