Доступність посилання

ТОП новини

Шкільних викладачів пропонують навчити розпізнавати психічні відхилення


Трагедія в Коннектикуті привернула увагу американців і до іншої проблеми – стану системи психіатричної допомоги. Коаліція лікарів – психіатрів та інших фахівців з психічних та розумових розладів – звернулися до президента Обами та членів Конгресу з проханням застосувати негайних кроків з покращення програм психіатричної опіки в країні.

Протягом кількох останніх років випадки масової стрілянини в США почастішали. Минулого року в місті Тусон, штат Аризона, Джеред Лонер відкрив стрілянину перед продуктовою крамницею, вбивши шестеро осіб та поранивши тринадцять. Серед поранених – жінка-конгресмен Ґабріель Ґиффордс.

Минулого липня 12 людей загинуло під час стрілянини в кінотеатрі в Колорадо. Десятки були поранені.

Масові розстріли відбулися в Каліфорнії, Вісконсині, штаті Вашингтон та Міннесоті. Після кожної стрілянини, люди, які особисто знали вбивць, давали їм подібні характеристики. Такі люди проявляли лють та дивно поводилися, були соціально ізольовані, а часто – мали психічні розлади.

Але лише після вбивства двадцяти шести – та семирічних дітей в Коннектикуті чимало американців, в тому числі президент Обама, закликали до перегляду системи психіатричної опіки в країні.



Коаліція психіатрів та фахівців із залежностей написали відкритого листа президенту та в Конгрес, вимагаючи негайної реформи системи психіатричної опіки та встановлення засторог, що мають убезпечити від подібних випадків насилля у майбутньому. Коаліцію очолює психолог Рон Мандершад:
Лише третина людей з розумовими та психічними розладами отримують медичну допомогу
Психолог Рон Мандершад

«Лише третина людей з розумовими та психічними розладами отримують медичну допомогу. І лише 10 % алкоголіків та наркозалежних отримують бодай яку-небудь допомогу».

У листі фахівці пропонують подвоїти кількість програм психіатричної допомоги, запровадити тренінги для вчителів та інших, аби вони навчилися розпізнавати ознаки психічних розладів та надавати першу допомогу в кризових ситуаціях.


«Психічні проблеми стаються не лише з людьми, які мають психічні розлади. Ми почали підходити до цих проблем ширше: це і функціонування громади, родини та особи».

Лист також закликає до введення заборони на продаж напівавтоматичної зброї та магазини великої місткості:

«Ми вважаємо, що для нас важливо висловити позицію з цього питання, оскільки ми розглядаємо доступ до насильницької зброї, як також і проблему системи охорони здоров’я».

А в той же час, кажуть продавці зброї, американці активно розкуповують зброю.

Експерти зазначають, що люди з психічними та розумовими розладами мають набагато вищі шанси стати жертвами злочинів, ніж злочинцями. І, наполягають вони, важливим кроком у покращенні системи психіатричної опіки в країні мусить стати усунення тавра ганьби з психічних захворювань.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG