Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі гальмують порушників на автошляхах


Варшава – Два польські міністерства – внутрішніх справ і транспорту – оголосили нещадну боротьбу з водіями, які перевищують дозволену швидкість на дорогах. У Польщі саме любителі надто швидкої їзди найчастіше спричиняють ДТП із трагічними наслідками. Міністри пропонують відчутно посилити покарання за перевищення швидкості, включно з позбавленням прав водія. А деякі автолюбителі твердять, що справжня мета «польського ДАІ» – не поліпшення безпеки руху, а заробляння грошей для держбюджету.

За даними польської поліції, у 2012 році на автошляхах країни сталося 36,5 тисяч ДТП, в яких загинули 3,5 тисячі осіб. Ще 45 тисяч зазнали під час аварій різноманітних поранень. Хоча кількість загиблих на дорогах найнижча за останню чверть століття, у порівнянні з іншими країнами ЄС це досить багато.
Міністр транспорту Славомир Новак представив Національну програму покращення безпеки дорожнього руху. Вона, зокрема, полягає у відчутному загостренні покарань за перевищення швидкості.

Міністр внутрішніх справ Яцек Ціхоцький наголошує на тому, що аж 43% смертних випадків на польських дорогах – наслідок перевищення швидкості.

Із любителями швидкості боротимуться, як із п’яними за кермом

Ціхоцький вважає, що проблему можна вирішити, використовуючи польський досвід боротьби з нетверезими водіями. Свого часу, нагадує він, національним лихом були п’яні автолюбителі. Сьогодні таких безвідповідальних водії набагато менше, твердить міністр.

Поліція та всі відповідальні служби оголосили непримиренну війну водіям, які сідають за кермо в стані алкогольного сп’яніння
Яцек Ціхоцький
«Поліція та всі відповідальні служби оголосили непримиренну війну водіям, які сідають за кермо в стані алкогольного сп’яніння, наражаючи тим самим на небезпеку своє життя та інших учасників дорожнього руху. Внаслідок цього, впродовж останніх років кількість дорожньо-транспортних пригод за участю нетверезих водіїв помітно зменшилася. Сьогодні 12 відсотків усіх ДТП у Польщі – ті, в яких брали участь нетверезі особи. Тим часом у середньому у Європейському Союзі цей показник становить приблизно 25 відсотків, тож за таким показникам у нас ситуація краща, ніж у ЄС», – каже Яцек Ціхоцький.

Польський міністр внутрішніх справ пропонує позбавляти водійських прав за подвійне перевищення дозволеної швидкості в житловій зоні. Він вважає, що водій повинен зупинити автомобіль як тільки-но до пішохідного переходу наблизиться пішохід. Ціхоцький також повідомив, що невдовзі охочі отримати водійські права муситимуть складати іспит із надання першої медичної допомоги.

Радари – спосіб заробляння грошей чи знаряддя проти вбивць?

Пропозиції міністра внутрішніх справ підтримує Славомир Новак, польський міністр транспорту.

Пам’ятаймо про те, що аж 43% загиблих на дорогах – це жертви швидкості. Тож із цього виникає дуже простий висновок – настав час на боротьбу зі швидкістю на дорозі
Славомир Новак
«Тепер настає час на оголошення непримиренної боротьби з перевищенням швидкості. Багато років суспільної кампанії, ефективної боротьби поліції та інших служб із нетверезими на дорогах дають позитивний результат. Але пам’ятаймо про те, що аж 43% загиблих на дорогах – це жертви швидкості. Тож із цього виникає дуже простий висновок – настав час на боротьбу зі швидкістю на дорозі», – вважає Славомир Новак.

У польському міністерстві транспорту переконані, що вирішити проблему лихачів допоможе зростання штрафів за перевищення швидкості, а також більша кількість фоторадарів на дорогах. Ініціатива міністрів спричинила у Польщі бурхливі дискусії. Деякі автолюбителі твердять, що справжнє призначення фоторадарів не покращення безпеки руху, а заробляння грошей для держбюджету. Але міністр Новак вважає, що ці пристрої – ефективний спосіб боротьби з убивцями на дорогах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG