Доступність посилання

ТОП новини

Британську армію захищатимуть від кібератак


Лондон – Комітет британського парламенту з питань оборони закликав до негайних дій для захисту національної безпеки країни на випадок нападів із застосуванням інтернету. Британські парламентарі заявляють, що не лише окремі користувачі, а ціла країна і, зокрема, Збройні Сили повинні бути готовими до нападів зловмисників на комп’ютерні мережі.

Розслідування парламентського комітету вказує на можливу вразливість армії, яка дуже залежить від комп’ютерної техніки, а також на загрозу для життєво важливих цивільних об’єктів.

Голова комітету Джеймс Арбутнот на запитання ЗМІ про можливі джерела загрози заявив, що їх надто багато.

У звітах комітету з питань розвідки й безпеки називали такі країни, як Росія і Китай. Це також терористичні організації, злочинні організації. Це може бути підліток-хакер у власній спальні
Джеймс Арбутнот
«Вона (загроза) походить з різних місць. У звітах комітету з питань розвідки й безпеки називали такі країни, як Росія і Китай. Це також терористичні організації, злочинні організації. Це може бути підліток-хакер у власній спальні. Немає значення, звідки загроза походить», – заявив британський парламентарій, наголосивши, що і уряд, і політики згодні в тому, що ті загрози реальні.

На думку парламентських фахівців, тепер наголос роблять на захисті від кібернетичних нападів. Натомість в останньому звіті наголошено на потребі розробити механізми дій на випадок, якщо нападники таки зможуть досягти свого.

Наскільки захищена, наприклад, національна електромережа, що керується з допомогою комп’ютерів, чи системи водопостачання?

Чи зможе діяти в таких умовах армія, яка залежить від комп’ютерних технологій і мереж щораз більше?

Потрібна «кібернетична гігієна»

Британські військові стверджують, що вони готові. Британський уряд повідомляє, що за чотири роки вже інвестував 650 мільйонів фунтів стерлінгів у Національну програму кібернетичної безпеки.

Інформацією про конкретні плани дій збройні сили з журналістами ділитися не збираються. А колишній керівник програми кібернетичної безпеки британського міністерства оборони генерал-майор Джонатан Шо закликав пам’ятати, що безпека комп’ютерних мереж – це відповідальність не лише уряду чи армії.

Найбільша вразливість уряду і Міністерства оборони – це загроза для ланцюга постачання, що починається з цивільного ринку. Уряд не може гарантувати кібербезпеку у приватному секторі
Джонатан Шо
«Інтернетом володіє приватний сектор, і керувати ним має приватний сектор. Звіт вказує, що найбільша вразливість уряду і Міністерства оборони – це загроза для ланцюга постачання, що починається з цивільного ринку. Уряд не може гарантувати кібербезпеку у приватному секторі. Уся країна повинна зрозуміти, що насправді ми ведемо мову про життя в цифрову добу. Від цифрових технологій ми усі маємо вигоди, але ми маємо також відповідальність. Кожен із нас: компанії та окремі особистості – повинні зробити щось у галузі кібернетичної гігієни», – каже генерал майор Джонатан Шо.

Він вважає, що уряд має проводити освітньо-інформаційну кампанію серед населення на зразок того, як у вісімдесятих роках людям пояснювали небезпеку нової хвороби ВІЛ-СНІДу і те, яким чином вона поширювалася.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG