Доступність посилання

ТОП новини

Іран і МАГАТЕ закінчили переговори без прориву


Делегації Міжнародного агентства атомної енергії й Ірану завершили в четвер у Тегерані чергове дводенне коло переговорів щодо суперечливої іранської ядерної програми без ознак прориву.

Іранські агентства лише повідомили, що наступне коло відбудеться в Тегерані 12 лютого, але не навели дальших подробиць. У МАГАТЕ цю зустріч іще не коментували.

На переговорах МАГАТЕ прагне від Ірану дозволу її інспекторам відвідати військовий комплекс Парчин, де, як підозрюють, раніше вели розробку іранської ядерної зброї; Тегеран відмовляється, заявляючи, що цей комплекс не має стосунку до ядерної програми, і під час візиту туди 2005 року інспектори нічого не знайшли. Крім того, МАГАТЕ прагне домовленості про так званий «структурований підхід», за яким Іран мав би дати відповіді на запитання щодо можливого військового виміру своєї ядерної програми. Тегеран натомість домагається можливості познайомитися з документами західних розвідок, на підставі яких виникли підозри про його можливий намір таємно створити ядерну зброю.

Переговори Ірану з МАГАТЕ тривають без успіху вже давно. Так само безрезультатні наразі й аналогічні переговори, які ведуть із Іраном шість провідних держав світу – п’ять постійних членів Ради безпеки ООН (Велика Британія, Китай, Росія, США і Франція) та Німеччина.

У світі побоюються, що Іран під прикриттям заяв про мирну ядерну програму може таємно розробляти власну ядерну зброю. Іран заперечує такі звинувачення, але доказів суто мирного характеру своєї ядерної програми, яких вимагає світова спільнота, не надає.
XS
SM
MD
LG