Доступність посилання

ТОП новини

Техніка майбутнього: гнучкі дисплеї і терабайти інформації


Конференція CES у Лас-Вегасі
Конференція CES у Лас-Вегасі
У Лас-Вегасі цими днями завершилася конференція CES, на якій виробники техніки розповідали, чим дивуватимуть людство у найближчі 5 років. Розробники розповідають, що дисплеї стануть іще досконалішими – так само, як і якість звуку, а для відео, створеного у новій роздільній здатності, з’являться нові, ще більш вмісткі карти флеш-пам’яті. Наука цього тижня обговорює також протигрипозне щеплення для вагітних та «соціальний ген» у мурах.

Серед презентацій, які зірвали бурю оплесків на цьогорічній CES, – виступ керівництва компанії Samsung, яке представило кілька своїх найновіших розробок.

Зокрема мова йшла про процесор Exynos 5 Octa, який компанія має намір використовувати у всіх своїх нових смартфонах. Процесор є 8-ядерним, новинка споживає на 70% менше енергії, аніж попереднє досягнення Samsung – чип Exynos 5 Dual.

Окрім того, розробники представили кілька нових пристроїв, створених за використання гнучкого дисплею YOUM. «YOUM не просто розширює можливості дисплеїв – він перевертає їх із ніг на голову. Подивіться на один із таких пристроїв – нашій команді вдалося створити дисплей високої роздільної здатності на екстра-тонкому пластику. Тобто ми вже не використовуємо скло. Такий дисплей не розіб’ється і його можна згинати», – зазначив представник компанії Браян Берклі, вигинаючи дисплей нового смартфона у різні боки.



Учасники конференції CES підсумовують, що загалом побутова техніка майбутнього максимально підлаштовуватиметься під свого власника. Наприклад, навушники й динаміки пристосовуватимуться до особливостей слуху людини, вимірюючи, за потреби, характеристики барабанної перетинки.

Лише у смартфонах у найближчі 5 років очікують покращення якості аудіо у 16 разів. Щодо відео, то мобільні пристрої отримають нові екрани надвисокої роздільної здатності, ще більше адаптовані до людського ока.

Очікується, що вже у найближчі роки людство ступить далі технології HFR: вона прогриміла на весь світ із виходом на екрани фільму «Хоббіт», однак уже нині розробники радять заглядати вперед. Якщо для HFR використовують від 48 до 60 кадрів на секунду, то незабаром мова йтиме про технологію у 100 кадрів на секунду.

Відео у фільмах пристосовуватимуть і до телевізорів із роздільною здатністю 4К (що означає 4 тисячі пікселів по горизонталі). Однак такі файли будуть великі за розміром, тож потребуватимуть чимало місця для зберігання.

Розробники у Лас-Вегасі говорили і про те, що пристрої для зберігання інформації стануть значно більшими за обсягом і вміщуватимуть терабайти інформації. Побільшає навіть «пам’ять» мобільних пристроїв: наприклад, звичною справою стануть 128-гігабайтні планшетники.

Як убезпечити від грипу вагітних?

Щеплення від грипу не становить небезпеки для вагітних. Це засвідчує дослідження, проведене вченими з Норвегії. Науковці проаналізували перебіг вагітності у жінок під час масового захворювання на грип і спробували знайти зв’язок між вакцинацією та загрозою викидня чи інших негативних наслідків.

Наприкінці 2009 року команда вчених із Норвезького інституту здоров’я на чолі з Каміллою Столтенберґ розпочала аналіз близько 100 тисяч вагітностей на основі даних із національного реєстру медичної інформації.

Вчені проаналізували кількість викиднів та мертвонароджень, що мали місце під час другого чи третього триместру вагітності. За результатами їхнього аналізу, на 26 тисяч жінок, які мали щеплення від грипу, припало 78 фактів смерті плоду. Цей показник виявився значно вищим серед жінок, які не вакцинувалися: 414 фактів смерті плоду на 87 тисяч жінок.

Загалом, за підрахунками норвезьких дослідників, серед вагітних, які захворіли на грип і не вакцинувалися, ризик викидня чи мертвонародження зростає вдвічі.

Лікар Столтенберґ каже, що дослідження її команди підтверджує висновки, зроблені раніше канадськими й данськими вченими: вакцинація і негативні наслідки вагітності ніяк не пов’язані.

Тим часом в Україні щеплення від грипу серед вагітних непоширене. Однак загалом, за словами Алли Мироненко з Інституту епідеміології імені Громашевського, в Україні прийнятною вважається вакцинація жінок у другому та третьому триместрах вагітності, хоча, наприклад, у США чи Аргентині щеплюють у будь-який період.

«Аргентина протягом двох останніх років знизила рівень смертності серед немовлят, народжених від матерів, щеплених проти грипу в період вагітності. Якщо мати захищена, то дитина також захищена», – зазначає експерт.

Алла Мироненко, яка завідує відділом респіраторних та інших вірусних інфекцій, розповідає: із 46 мільйонів населення України вакцинацію від грипу проходить всього близько 300 тисяч українців. Вагітних серед них практично немає.

Соціальний «суперген»

У геномі південноамериканських вогняних мурах (Solenopsis invicta) виявили такий собі «суперген», який керує соціальною поведінкою.

Біологи вивчали генетичні відмінності між різними групами цих мурах. Вчених цікавило: як це можливо, що в межах одного й того самого виду поширена настільки відмінна соціальна поведінка? Тоді як одна група комах має лише одну матку (самку-мураху, здатну до розмноження), інша група може мати кілька таких.

Після аналізу геномів з’ясувалося, що представників цих двох груп відрізняла ділянка у хромосомі, відповідальній за соціальну поведінку. Дослідники назвали цю ділянку хромосоми «супергеном», тому що вона складається з багатьох поєднаних між собою генів.

Геноми кожного з підвидів Solenopsis invicta містять дві копії цього «супергена», кожна з яких є одним із двох варіантів B або b. ДНК мурахи-«загарбника» має дві копії B, геном мурахи-«домосіда» – по одній копії B і b.

Частини цих «супергенів», кажуть науковці, відповідають за роботу системи, умовно названої «свій-чужий». У дослідженні швейцарсько-британської групи вчених йдеться про те, що мурашиний «суперген» за своєю структурою нагадує людські Х і Y-хромосоми. Тож цілком може бути, що генетичні механізми визначення статі у наших пращурів могли виникнути за мурашиним генетичним алгоритмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG