Доступність посилання

ТОП новини

Януковичу не вдасться завершити політичну кар’єру Тимошенко (європейська преса)


Прага – Низка європейських газет коментує нове кримінальне звинувачення Генпрокуратури України проти Юлії Тимошенко, тепер вже, як і очікувалося раніше – у підозрі в замовленні та здійсненні вбивства донецького політика і бізнесмена Євгена Щербаня, котрого разом із родиною та пілотами було розстріляно групою вбивць у 1996 році на летовищі Донецька. Експерти вважають, що навіть після цього судова справа Юлії Тимошенко буде й надалі політично мотивованою, а владі Віктора Януковича не вдасться закінчити таким чином політичну кар’єру свого головного суперника на президентських виборах 2015 року. Тим часом колишній Президент України Віктор Ющенко попереджає Європу, що зрив підписання угоди між ЄС та Україною зашкодить, насамперед, інтересам ЄС і українського народу та буде вигідним силам, котрі не поділяють демократичних принципів та ідеалів ЄС.

Польська Rzeczpospolita опублікувала розмову з київським експертом, політологом Володимиром Фесенком, який вважає, що владі Президента Віктора Януковича складно буде довести причетність Юлії Тимошенко до замовлення вбивства Євгена Щербаня, бо «не має серед живих ключових свідків у справі та організаторів убивства». А другорядні аргументи Генпрокуратури проти Тимошенко, як сказав Фесенко газеті з Варшави, будуть легко спростовані її захистом. Головна мета, як вважає Фесенко, нового тяжкого звинувачення проти Юлії Тимошенко полягає у намаганні влади Януковича «дискредитувати лідера опозиції як в Україні, так і на Заході». Але, на думку київського політолога, владі не вдасться поставити крапку в політичній кар’єрі свого головного суперника. Експерт також вважає, що й у Європі розуміють, як новий поворот у справі Тимошенко можуть використати супротивники євроінтеграції України. Як зауважив Фесенко у цьому інтерв’ю Rzezcpospolita, питання стоїть так: чи вийде Юлія Тимошенко на волю перед виборами 2015 року? І тут буде політична гра, але влада у ній нічого не виграє, лише втрачає, підсумовує Володимир Фесенко.

Агентство Reuters у зв’язку з новим обвинуваченням Генпрокуратури проти Тимошенко зауважило: «Вбивство Щербаня стало черговим у низці інших вбивств у Донецьку, включно з вибухом на донецькому стадіоні, коли якісь сили ліквідували власника футбольного клубу «Шахтар» та призвели до перебудови політичних і ділових угод у ключових тут металургійній та вугільній галузях. Тоді й Тимошенко, і Янукович були великими гравцями у бурхливому регіоні, який кипів інтригами і де статки були отримані та втрачені у темних взаєминах перерозподілу та продажу державних активів за участі бандитів-рекетирів, за допомогою шантажу і злодійства».

Західні експерти, на кшталт лондонського аналітика з питань України Тімоті Аша, вважають, що новим обвинуваченням на адресу Тимошенко «влада в Києві кинула новий виклик Заходові», і це, як сказав Аш Financial Times, «без відповіді не залишиться». Цей експерт також каже, що «західні дипломати стверджували, що є ризик, що такі дії можуть викликати санкції Заходу проти конкретних осіб із влади Президента Януковича».

Колишній Президент України Віктор Ющенко виступив зі статтею у брюссельському виданні Neurope, де попереджає, що нині «Україна стоїть на роздоріжжі між ЄС та ковадлом», маючи на увазі намагання певних сил розіграти включення Києва в небезпечну інтеграційну гру з Росією. На думку Ющенка, зрив угоди між ЄС та Україною несе, насамперед, втрати для ЄС і українського народу і є загрозою ліквідації демократичних завоювань в Україні. Якщо ЄС буде не в змозі зняти перешкоди на шляху зближення з Україною, попереджає Ющенко, то ЄС зіграє на користь тих, хто не поділяє демократичних ідеалів та принципів європейської спільноти.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG