Доступність посилання

ТОП новини

Мене хочуть арештувати напередодні саміту Україна-ЄС – Власенко


Київ – Депутата Сергія Власенка, захисника колишнього прем’єра Юлії Тимошенко не випускають за кордон. А крім того – найближчим часом можуть заарештувати за сфабрикованими звинуваченнями, вважає сам депутат. Незалежні експерти вбачають у цьому намагання української влади перешкоджати Юлії Тимошенко захищати свої інтереси в українських та міжнародних судах, а також контролювати потік інформації про політичні переслідування напередодні саміту Україна-ЄС. Між тим, колишня дружина Власенка наголошує, що його не випускають за кордон через те, що він винен їй 125 тисяч гривень.

Народний депутат Сергій Власенко заявив, що проти нього вже порушена кримінальна справа – через несплату аліментів його колишній дружині Наталії Окунській, викрадення її автівки та розбій. Депутат спростовує ці закиди – він має квитанцію про сплату аліментів, техпаспорт на автівку, яка виявилася його власністю. А щодо розбою, пояснив Сергій Власенко, то два роки тому екс-дружина знімала його на відео телефоном, і він вихопив його, видалив кадри, і одразу повернув. Всі ці дії депутат від «Батьківщини» вважає спробою закрити рота тим, хто захищає Юлію Тимошенко. Зрештою, Власенко висловив упевненість, що невдовзі його заарештують.
Знаю, що за вказівкою Януковича буде подання до Верховної Ради про припинення повноважень депутата. Одне з обвинувачень – розбій
Сергій Власенко

«Я не прогнозую, я знаю, що за вказівкою Віктора Януковича протягом тижня – 10 днів буде подання за трьома епізодами до Верховної Ради (про дострокове припинення повноважень депутата). Воно буде проголосоване. Одне з обвинувачень, які мені висувають – це розбій. Відповідальність за такий злочин передбачає ув’язнення до семи років і можливість негайного арешту. До того ж, я обмежений у праві виїзду за кордон, тож уявіть, що це за собою тягне», – зауважив народний депутат.

Після того, як у п’ятницю Генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що Тимошенко є підозрюваною у справі вбивства Євгена Щербаня, Сергій Власенко пояснював ці дії тим, що влада хоче «зачистити» політичне поле до президентських виборів 2015 року. На його думку, Віктор Янукович не зупиниться навіть перед фізичним знищенням Тимошенко.

Не випустили за кордон через колишню дружину чи через політику?

Раніше, 14 грудня, Сергія Власенка прикордонники затримали у Борисполі: йому не дозволили залишити Україну через те, що його колишня дружина Наталія Окунська написала на нього заяву до міліції. Ідеться зокрема про 125 тисяч гривень, які Власенко має віддати їй за рішенням суду як частину спільного майна, заявила в коментарі Радіо Свобода Наталія Окунська.
Вів забрав машину, яку подарував мені 8 років тому, але в ній були мої гроші й документи
Наталія Окунська

«Я виграла в нього не лише половину автомобіля і грошову компенсацію. Ідеться про половину будинку, до якого я досі не можу зайти. Це є невиконанням рішення суду. Вів забрав машину, яку подарував мені 8 років тому, але в ній були мої гроші й документи. Я була змушена звернутися до міліції. І якщо він зараз каже, що це політичні репресії, то, повірте мені, я з тих людей, які виступають за справедливість», – підсумувала колишня дружина Власенка.

Власенко є джерелом інформації про Тимошенко для ЄС – Карасьов

Зі свого боку, в середовищі оглядачів бачать прямий зв’язок між тиском на Власенка і бажанням влади нейтралізувати вплив Юлії Тимошенко на думку європейських політиків перед наступними виборами Президента України.
Влада хоче тримати потік інформації про Тимошенко у своїх руках
Вадим Карасьов

Так, політолог Вадим Карасьов зазначає: «Бачимо чіткий мотив. Це недопущення прес-конференцій та піару у Європі у справі Тимошенко. Це можуть робити інші б’ютівці, але оскільки Сергій Власенко безпосередньо спілкується з Тимошенко, то ставлення до його слів у Європі зовсім інше. Влада хоче тримати потік інформації про Тимошенко у своїх руках. Саме тому представники Генпрокуратури самі почали спілкуватися з дипломатичним корпусом країн ЄС, і на Банковій не хочуть, щоб цей потік був перекреслений ефективними діями Сергія Власенка, який є і адвокатом, і має депутатську недоторканність».

На думку політолога, спроби обмежити негативну інформацію про ув’язнення Юлії Тимошенко активізувалися напередодні лютневого саміту «Україна-ЄС».

Що ж до можливості арешту Власенка найближчим часом, Вадим Карасьов вважає це малоймовірним через депутатську недоторканість захисника Тимошенко. Сам Сергій Власенко наголошує, що парламент її може скасувати за першої вимоги.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG