Доступність посилання

ТОП новини

Українці не хочуть знати, що у них рак – лікарі (ВІДЕО)


Рак виліковний за вчасного лікування – лікарі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Рак виліковний за вчасного лікування – лікарі

Київ – Щороку від онкозахворювань в Україні помирає майже 90 тисяч людей. Основна причина смертей – пізня діагностика, кажуть медики. Проте українці з року в рік вперто нехтують закликами проходити щорічну медичну перевірку. Відтак рак в Україні стосується кожного четвертого і забирає життя 10 українців на годину. У Всесвітній день боротьби проти раку, що проводиться 4 лютого, медики ще раз нагадали: щоб запобігти ракові, потрібно вести здоровий спосіб життя і не боятися йти до лікаря.

У травні 2012 року 26-річного Ігоря Чернишова почало нестерпно боліти у грудях. На той час у нього вже була 8-сантиметрова пухлина. За час лікування хлопець пройшов 8 курсів хіміотерапії, вартістю по 25 тисяч гривень кожна. Його мати Раїса Чернишова пригадує: коли озвучили суму, необхідну для лікування сина, ледь не зомліла. Вона попросила через Радіо Свобода подякувати всім, хто погодився пожертвувати бодай 20 гривень. Саме небайдужість і підтримка простих людей, каже Раїса Чернишова, допомагає їй до сих пір рятувати сина.
Ми боїмося, що коли прийдемо до лікаря, він скаже нам, що це погане
завідуюча відділенням онкогематології

«Ніхто ж не думав. У нас в сім’ї такого ніколи не було. І тут хлопець, який спортом займався, який в армії був, в якого зовсім нещодавно народилася донечка, і тут таке. Де взяти такі гроші? Якщо ти одразу не почнеш лікувати, а на це треба гроші, все – ти стоїш перед фактом: жити чи вмерти», – ділиться пережитим мати хворого.

Молоді дівчата відрощують волосся, щоб не було видно пухлини – Каднікова

35% хворих з онкопатологією помирають у перший рік після того, як дізналися про свій діагноз, оскільки захворювання було виявлено вже на останніх стадіях. Головне вчасно діагностувати рак, наголошує завідувачка відділення онкогематології Національного інституту раку Тетяна Каднікова. У 95% випадків вилікуватися можна, головне – наважитися піти до лікаря.

«Молоді дівчатка 20 років, намацавши у себе на шиї пухлину, не йдуть до лікаря, вони відрощують волосся, щоб пухлини не було видно. На жаль, це проблема культурна, а не медична. Це проблема нашої психології, наших страхів. Ми боїмося не того, що у нас відбувається, ми боїмося назви цього. Ми боїмося, що коли прийдемо до лікаря, він скаже нам, що це погане», – розповідає лікар.

Люди намагаються кинути курити, коли їм уже поставили діагноз – Стойка

На ймовірність появи раку впливає перш за все поведінка та спосіб життя, каже головний лікар Київського міського центру здоров’я при Департаменті охорони здоров’я КМДА Отто Стойка: українці мало рухаються, вживають шкідливу їжу, алкоголь, а найголовніше – багато курять.
Алкоголь – один з важливих чинників не лише цирозу печінки, але й стимулювання раку підшлункової залози, раку шлунка
лікар

«Коли бачиш цих людей, вони намагаються кинути курити в лікарні, або коли їм уже ставлять діагноз, тобто коли вони налякані. Половина кидає, а половина повертається до куріння вже в лікарняному закладі. Інший чинник, про який ми не дуже часто згадуємо, бо у нас дуже висока толерантність до нього, це зловживання алкоголем. Алкоголь – один із важливих чинників не лише цирозу печінки, але й стимулювання раку підшлункової залози, раку шлунка», – пояснює Стойка.

Порівняно з двома минулими роками рівень онкозахворювань в Україні зменшився на 4%. За даними Українського канцер-регістру, що видається Національним інститутом раку, на диспансерному обліку нині перебуває 1 мільйон українців.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG