Доступність посилання

ТОП новини

Рак мозку і біологія виборів


Серія операцій видалення однієї із найсмертельніших ракових пухлин мозку – гліобластоми – може продовжити життя пацієнтів у порівнянні з тими, кому роблять лише одну операцію. Деталі цього дослідження подає інтернет-ресурс ScienceDaily.

В онкології добре відомо, що гліобластома неминуче повертається після хірургічної операції, хіміотерапії або радіаційного опромінення. В середньому після встановлення діагнозу цього захворювання людині відводиться життя загалом близько 14 місяців.

Як зазначив професор Університету Джонса Гопкінса в Америці Альфредо Квінонс-Хіноджоза, лікарі досі, як правило, уникали багаторазових операцій у пацієнтів з раком мозку, оскільки не були впевнені в позитивному перебігу процесу заживлення ран. Під великий сумнів при цьому ставили тривалість життя пацієнтів.

За словами американського професора, результати останнього дослідження перекреслили сумніви. Згідно з проведеними експериментами, чим більше було операцій, тим довше жили хворі.

Було, зокрема, проаналізовано дані майже 600 пацієнтів за 10 років практики місцевого шпиталю. Якщо після однієї операції хворий проживав шість із половиною місяців, то чотири операції продовжували тривалість життя пацієнта трохи більше, ніж на 2 роки. Як підсумував американський професор, «ми ніколи не повинні здаватися перед цією хворобою».

Люди і вибори

Нове дослідження у царині нейрології визначило відмінність на біологічному рівні між людьми, які належать до різних політичних таборів. Експеримент провели науковці з університету в американському штаті Південна Кароліна. Про це повідомив той-таки інтернет-ресурс ScienceDaily.

Експеримент стосувався загалом відмінностей між членами двох основних політичних партій Америки – республіканців і демократів. Дослідження, зокрема, довело, що вибір кандидатів у президенти базується не на аналізі проблем і політичних платформ, а радше на біології виборців.

Науковці визначили, що мозок тих, хто вважає себе демократами, суттєво відрізняється від мозку тих, хто асоціює себе з республіканцями. Вони просто запрограмовані принципово по-різному.

Дослідження підтвердило, що інтереси демократів пов’язані зі стереотипом світової глобальності. Тим часом у республіканців домінує проамериканізм.

Згідно з отриманими результатами, нейронна активність мозку демократів збуджувалась у сфері ширшої соціальної площини, наприклад, в темах «друзі або світ у своїй повноті». Тим часом нейронна активність мозку республіканців реагувала більше на тему сім’ї або рідної країни.

Чи можна провести відповідну паралель із Україною? – Вирішуйте самі!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG