Доступність посилання

ТОП новини

Росія розглядає Януковича як дружнього політика – Сергій Марков


Київ – Вступ до Митного союзу дозволить Україні не платити штраф за недобір газу та отримати нижчу ціну на російське паливо. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив російський політолог, колишній депутат Держдуми від партії «Єдина Росія» Сергій Марков. За його словами, можливі й інші варіанти домовленостей, але вони будуть гіршими для України. Марков переконаний, що Україна таки стане членом Митного союзу, але якщо процес затягнеться, умови вступу для Києва будуть більш суворими.

– Як Ви оцінюєте нинішню позицію української влади щодо відмови платити штраф?

– Згідно з договором, Україна має платити за недобір газу за принципом «бери або плати». Цей принцип діє у всіх газових договорах, оскільки, якби цього принципу не було, то все газове виробництво було б збитковим. Адже зрозуміло, що газ такий товар, який важко покласти у кишеню. Але, з іншого боку, через економічну кризу у Євросоюзі та падіння виробництва відбувається серйозне падіння споживання газу багатьма країнами. Багато країн звернулися до Росії з проханням пом’якшити умови договорів, і Росія пішла на це. Але, як правило, від всіх країн, хто отримав ці знижки, Росія чи «Газпром» отримали інші преференції, які були потрібні від цих країн. І, очевидно, Росія щось пропонувала і Україні.
Українські колеги, які перебувають під сильним тиском зовнішніх джерел, відмовляються отримувати мільярди доларів за рахунок приєднання до Митного союзу

На жаль, українські колеги, які перебувають під сильним тиском зовнішніх джерел, відмовляються отримувати мільярди доларів за рахунок приєднання до Митного союзу. Нинішня позиція української влади полягає у збереженні багатовекторності в умовах, коли ця багатовекторність втрачає свій базис. Українська влада продовжує курс на вступ до Євросоюзу, хоча двері для вступу до ЄС вже тісно зачинені.

– В обмін на що Росія може погодитися змінити контракти від 2009 року.

– Раніше Росія могла б піти на такі домовленості, якби їй передавалася під контроль газотранспортна система. Зараз українська ГТС Росії вже не потрібна. Це після того, як були витрачені мільярди на будівництво Північного та Південного потоків. Якщо ж Україна вступає до Митного союзу, у цьому випадку правила цієї організації вимагають значної зміни формули ціни на газ для України.

– А якщо Україна таки відмовиться вступати до Митного Союзу?
Вороги української демократії, які сидять у Брюсселі та Вашингтоні, хочуть, щоб українська влада слухала не український народ, не український бізнес, а слухала своїх господарів

– Україна не відмовляється вступати до Митного союзу. Ми знаємо, що абсолютна більшість українських громадян хоче, щоб Україна приєдналася до Митного союзу. А демократія – це тоді, коли влада виконує волю більшості. Ми віримо, що вороги української демократії, які сидять у Брюсселі та Вашингтоні, хочуть, щоб українська влада слухала не український народ, не український бізнес, а слухала своїх господарів. Ми віримо, що українська влада ухвалить рішення на користь народу.

– Тобто зміна газових контрактів можлива лише в обмін на вступ України до Митного союзу?

– Звісно, ні. Є й інші можливості. Завжди можна знайти інші переговорні майданчики, інші варіанти.

– Що це за варіанти?
Можна буде вирішити питання щодо семи мільярдів через якісь інші варіанти, але у будь-якому випадку вони будуть гіршими, ніж вступ до Митного союзу


– Можна буде вирішити питання щодо семи мільярдів через якісь інші варіанти, але зараз мені навіть нічого такого не спадає на думку. Вони можуть бути хитромудрими, але у будь якому випадку вони будуть гіршими, ніж вступ до Митного союзу. Що ж стосується зміни контракту, то це також можливо без вступу до Митного союзу, але у будь-якому випадку це буде погано для України.

– Якщо Україна таки не заплатить ці 7 мільярдів, чи позиватиметься Росія до Стокгольмського арбітражу?
Я не розумію, чому керівництво України не може знайти у собі політичної волі, скинути зі своїх плечей ворогів і ухвалити рішення щодо вступу до Митного союзу

– Є можливість йти у Стокгольмський арбітражний суд. Але ми розглядаємо український уряд як дружній, Віктора Федоровича Януковича як дружнього нам політика, тож ми б хотіли б у максимально добродушній обстановці вирішувати питання. Я не розумію, чому керівництво України не може знайти у собі політичної волі, скинути зі своїх плечей ворогів і ухвалити рішення щодо вступу до Митного союзу, яке все одно буде ухвалене, але ухвалене пізніше, і на більш суворих умовах.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG