Доступність посилання

ТОП новини

Перспектива України: виконання 19 умов ЄС або ж вступ до анти-НАТО (європейська преса)


Прага – Європейська преса нагадує перед самітом Україна-ЄС, запланованим на 25 лютого, що боротьба довкола стратегічного вибору України між Сходом і Заходом набирає небаченої гостроти і напруженості. Одні експерти кажуть, що в разі провалу саміту 25 лютого Київ постане перед реальністю вступу до Організації Договору про колективну безпеку під егідою Москви. Експертів також вражає колосальне терпіння європейських політиків щодо інтеграційних позицій нинішньої української влади. Газети, крім цього, звертають увагу на своєрідний бум в Україні на торгівлю людськими органами.

Польська Rzeczpospolita розповідає про те, як Москва все настирливіше агітує Київ вступити до лав своєрідного «анти-НАТО» – Організації Договору про колективну безпеку під егідою Кремля. Сюди, крім Росії, входять Вірменія, Білорусь, Киргизстан, Казахстан, Таджикистан. Генеральний секретар ОДКБ Микола Бордюжа, як інформує видання з Варшави, переконує Київ, що приєднання України до цієї військової організації є логічним для системного вирішення проблем безпеки разом із сусідами, які мають подібні підходи до підготовки військових кадрів, їхнього вишколу, однакові системи озброєння та спільну мову їхніх армій – російську. Польська газета цитує військових експертів, котрі вважають, що в разі провалу саміту Україна-ЄС 25 лютого вступ України до ОДКБ під егідою Москви стане реальністю. Хоча є й скептики, котрі кажуть, що навряд чи в Києві ризикнуть пов’язувати майбутню безпеку держави з технічно відсталою і «поганою копією НАТО», маючи на увазі ОДКБ.

Російська «Независимая газета» інформує, що у п’ятницю Європейська рада підтвердила зацікавленість у підписанні з Україною угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі. Комісар ЄС Штефан Фюле, який перебував у цей час в Києві, назвав дату підписання цієї угоди (листопад 2013 року) і, як стверджує видання з Москви, 19 неофіційних умов Брюсселя для України. І лише після того, як Київ їх виконає, підписання цієї угоди з боку ЄС стане реальним. Московська газета також цитує висловлювання одного з промосковських «яструбів» від Партії регіонів Вадима Колесніченка, який назвав поведінку Штефана Фюле в Києві і його заяву «хамською» та додав: «Необхідно бути виродком, щоб суверенній державі вказувати, як повинна діяти система правосуддя. Хто він взагалі такий, щоб вказувати, кого судова влада має випустити?» – цитує газета слова Колесніченка. Тут також зауважено – з посиланням на аналітика, близького до Партії регіонів, – що, «можливо, у даному випадку Колесніченко сказав те, що думають, але не можуть собі дозволити сказати вголос керівники української держави». Експерти, яких цитує «Независимая газета», вражені терпінням європейців стосовно позиції української влади, коли «їй вже вкотре кажуть, що двері до Європи відкриті, а в Києві ніби цього не бачать». «Але європейці все ж не закривають ці двері та підводять нас до них за руку», – каже газеті з Москви один з київських експертів. Аналітики тут також наголошують, що «команда Януковича зацікавлена у якомога довшій грі на протистоянні між ЄС та Митним союзом Кремля, не просуваючись нікуди». Тут також наголошено, що влада в Києві займається лише накопиченням власності, захопленням останніх ласих її шматків. Тому, на думку політолога Олександра Царенка з Києва, режим у Києві не лише не бажає встановлення європейських правил, але й не хоче й приходу на український ринок російського конкурента.

Чеська Lidové noviny інформує про справжній бум в Україні довкола торгівлі людськими органами. Газета наголошує, що тут існує ціла мережа посередників, які користуються безвихіддю багатьох українців. «Переважна більшість таких охочих продати свої органи від’їздить на операції за кордон, здебільшого до Німеччини», – констатує газета з Праги. В інтернеті є спеціальні сайти, які цим займаються: вишукують охочих серед українців та зводять їх з посередниками. Для більшості українців ті суми, які пропонують, наприклад, за одну нирку в Німеччині, є «астрономічними». За одну здорову нирку в Німеччині платять до 200 тисяч євро, інформує чеське видання. Правда, як тут зауважено, посередники забирають до 20 відсотків від цієї суми, включно з ціною за візу, авіаквиток та проживання в Берліні. Тут також зауважено, що ця торгівля органами в Україні заборонена законом та його порушення загрожує українцям ув’язненням щонайменше на 5 років.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG