Доступність посилання

ТОП новини

Хто очолить Росію після Путіна?


Нова президентська каденція президента Росії Володимира Путіна лише розпочалася, а експерти вже розмірковують над тим, якою буде Росія після Путіна. Хто буде його наступником, та чи зможе він зберегти систему, вибудовану за часів Путіна?

Так було з Леонідом Брежнєвим, так було і з Борисом Єльциним. Лідером Радянського Союзу був не обраний президент країни, а генеральний секретар партії, якого обирало Політбюро, нагадують експерти, які вважають, що і нині найбільшою країною світу керує не її президент, а «колективний Путін». За радянських часів Політбюро, яке складалося переважно з літніх людей, замислилося про свою недовговічність, що і привело до влади молодого та енергійного генерального секретаря Михайла Горбачова.

Під час президентства першого обраного лідера Росії Бориса Єльцина розмови про наступника також не припинялися. І, як говорять аналітики, зі зрозумілої причини в країні не було політичної культури, інституцій, традиції передачі влади законним демократичним шляхом.

У російських засобах масової інформації уже говорять про те, хто, коли і як обиратиме наступника нинішнього президента країни Володимира Путіна.

За словами Гліба Павловського, колишнього кремлівського політолога, процес пошуку і підготовки наступника очолив сам Путін. На думку Павловського, єдина проблема полягає у тому, на коли потрібно підготувати наступника: на кінець його нинішньої каденції у 2018 році, чи на кінець можливої наступної каденції у 2024-му?

Складні розрахунки

Професор із Нью-Йоркського університету Марк Ґалеотті також вважає, що процес уже почався, але, на його думку, часу в Путіна не так і багато.
Розмови про наступника Путіна послаблюють і самого Путіна
Марк Ґалеотті

«Я вважаю, що це буде його останній президентський термін. Я не думаю, що він балотуватиметься ще раз. А отже, на відміну від Єльцина, який міг витягнути самого Путіна з політичного небуття і зробити з нього президента, нині «колективний Путін» в Росії усвідомлює, що тепер це вже неможливо, і для того, щоб підготувати ґрунт для наступництва, потрібен рік, а можливо, і два. Тому вже настає час, коли вони вже почали над цим замислюватися. Але, з іншого боку, розмови про наступника Путіна послаблюють і самого Путіна, бо вони стають пророцтвами, що самі реалізуються», – зауважує Ґалеотті.

Серед ймовірних уже «розкручених» наступників Путіна називають нинішнього мера Москви Сергія Собяніна та міністра оборони Сергія Шойгу. Головна риса обох – особиста вірність Путіну.

Щоправда, в історії наступництва у Росії скрупульозні розрахунки інколи виявлялися помилковими. Оточення Брежнєва обрало Горбачова, який розвалив попередню систему. Оточення Єльцина, так звана «сім’я» привела на політичний Олімп Володимира Путіна, який мав гарантувати збереження їхніх інтересів. Але, як зазначив нинішній біженець із Росії Борис Березовський, не все так сталося, як гадалося.

Матеріал підготували Марія Щур і Brian Whitmore
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG