Доступність посилання

ТОП новини

ЄС поновив санкції проти влади Сирії і посилив підтримку цивільних


Європейський Союз поновив сьогодні свої санкції проти Сирії на чергові три місяці, але змінив їх так, щоб дозволити країнам-членам розширити підтримку цивільного населення.

Зокрема, лишилося чинним ембарго на постачання озброєнь усім сторонам конфлікту в Сирії, але має бути посилена «технічна» і «нелетальна» допомога задля захисту і підтримки цивільних.

Як вважають, головна частина цієї допомоги дістанеться сирійській опозиції, яка створила для цього свій спеціальний орган координації міжнародної допомоги.

Це рішення Ради Європейського Союзу у складі міністрів закордонних справ стало компромісом по кількох тижнях узгоджень значних розбіжностей між членами ЄС із цього питання. Зокрема, Велика Британія й Італія домагалися послаблення ембарго на озброєння, щоб допомогти зброєю повстанцям, інші ж країни були категорично проти.

Сьогодні ж Карла дель Понте, член створеної ООН Незалежної міжнародної комісії для розслідування ситуації в Сирії, заявила, що ця комісія закликає Раду безпеки ООН передати справу про насильство в Сирії на розгляд Міжнародного кримінального суду.

Карла дель Понте, відома за однією зі своїх попередніх посад, головного прокурора Міжнародного кримінального трибуналу у справах колишньої Югославії, виступила через кілька годин по тому, як комісія оприлюднила свій звіт про становище в Сирії.

Як мовиться у 131-сторінковому звіті комісії, яку очолює експерт із питань прав людини Паулу Сержіу Піньєйру, воєнні злочини в Сирії коїли обидві сторони конфлікту.
XS
SM
MD
LG