Доступність посилання

ТОП новини

Українські керівники мають розуміти: віддавши Росії ГТС, вони віддають себе – Соколовський


Київ – Заява посла Росії в Україні, що російська сторона вважає можливим передання української ГТС консорціуму, не змінюючи при цьому форми її власності, ніколи не буде втілена. Таку думку висловив в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода експерт із енергетичних питань Богдан Соколовський. Посол Михайло Зурабов також зауважив, що Росія, виходячи з попередніх заяв, готувала документи із розрахунку на двосторонній газотранспортний консорціум (Росія + Україна).

– Пане Соколовський, Ви оприлюднили разом зі своїми колегами-експертами заяву, де наголосили: «у зв’язку з тим, що останнім часом ведуться активні перемовини щодо передачі в оренду української ГТС російській стороні, ми змушені заявити про неможливість допуску «Газпрому» одноосібно у будь-якій формі до управління українською ГТС»… А пізніше стало відомо, що посол Росії в Україні Михайло Зурабов запевнив, що російська сторона вважає можливим передання української ГТС в управління газотранспортному консорціуму, не змінюючи при цьому форми її власності… Справді, Україна може залишитися власницею своєї «труби»?

– Врешті-решт від власниці «труби» не залишиться нічого. Саме так може статися, і ймовірність цього є дуже високою. Тому що віддавати в оренду – це те ж саме, що віддавати у привласнення (залежно від терміну). Різниця полягає лише в тому, що Росія розпоряджатиметься і ні за що не платитиме. От і вся різниця! Тобто це – подвійне ошукування України.

– А можете дати прогноз – як далі розвиватимуться події навколо газотранспортної системи України? Українська влада відстоюватиме ГТС до кінця чи все-таки піде на поступки Росії?

– Думаю, що в даному випадку не доводиться говорити про чітку національну позицію. Але у нинішньої влади повинен бути страх щодо свого перебування на чолі. І якщо такий страх справді є, вони мають розуміти: віддавши Росії газотранспортну систему, вони віддають себе.

Пане Соколовський, а чому Ви так негативно ставитеся до можливого передання росіянам української «труби»? Адже вони обіцяли інвестувати у розвиток газотранспортної системи України. Тим більше, ГТС потребує інвестицій…

– Чому, скажіть, будь ласка, 20 років не інвестували, а тут раптом візьмуться інвестувати? Чому? В які престижні українські галузі економіки Росія інвестувала гроші? Ні в які!

– Тобто з Вашої точки зору – контроль на українською газотранспортною системою автоматично означає контроль над усією українською державою?

– Майже над усією, адже це над економікою контроль. До 90 відсотків українців споживають газ, і їх контролюватимуть. Чи напряму, чи опосередковано.

– А росіяни «потягнуть» і ці вкладення, адже вони зараз активно використовують і будують газогони в обхід України – «Північний», «Південний»… Навіщо тоді Росії зношена українська «труба»?

– Вони не будували б ніяких обхідних маршрутів безглуздих, дорожчих від модернізації «труби» територією України. Але їхня мета – контролювати економіку України, контролювати всю державу. Росія особливо й не приховує цього.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG