Доступність посилання

ТОП новини

На Дніпропетровщині «зачищають» лікарні перед виборами


Дніпропетровськ – Цієї неділі у 7 округах Дніпропетровщини відбудуться довибори депутатів обласної та міської рад. Опозиція стверджує, що влада готується застосувати адмінресурс – наприклад, уже зараз лікарні Дніпропетровська масово «зачищають» від хворих, що перебувають на стаціонарному лікуванні і можуть проголосувати «не так». Водночас медики усі звинувачення категорично відкидають і пояснюють, що лише забезпечують організаційну складову голосування. Тим часом незалежні експерти говорять про замовчування самого факту виборів місцевою владою і прогнозують рекордно низьку явку виборців.

Пані Галина на умовах анонімності розповіла Радіо Свобода про випадок, який стався з нею в діагностичному центрі Дніпропетровської області. Вона каже: їй було рекомендоване 2-тижневе стаціонарне лікування, однак більше тижня вона не могла лягти до закладу, хоча мала всі документи й припис лікаря. Жінка розказує: медики установи їй тричі порадили приходити після 18 лютого, щоб вона залишалася в лікарні на 3 березня, день виборів, і проголосувала на закритій дільниці. Пані Галина відмовилась, тоді її, мовляв, пролікували тиждень і зразу виписали додому. А на її місце до лікарняної палати поклали слухнянішого пацієнта, стверджує жінка.

«Мені сказали, що їм потрібні люди з конкретних районів, які повинні бути в лікарні третього числа, щоб вони голосували. Ми в палаті говорили з людьми: люди в принципі не могли зрозуміти, що до чого, для чого питають, з якого району, ніколи не питали, адже ніде ніякої інформації про вибори немає. Нас виписали на тому тижні – чотирьох людей з палати, аби покласти інших. В нашу палату поклали стареньких й, їм все одно, за кого голосувати, їм аби сердечко підлікувати. До лікарів у мене ніяких претензій, вони заручники ситуації. І це відбувається в усіх лікарнях. Кого покласти, кого не покласти… Люди просяться пролікуватись, а їм можуть відмовити. Фактично підшукуються люди з тих районів, які їм наказали», – розповіла Радіо Свобода пацієнтка лікарні.

В обласному діагностичному центрі, на який поскаржилась пацієнтка, всі звинувачення відкидають. Головний лікар установи Юрій Григоренко каже: можливо, жінка «не так зрозуміла» – їй, певно, виписали додому через медичні показання, але ніяк не через небажання голосувати в лікарні, і тим паче не через політичні погляди. За словами головного лікаря, у день виборів у лікарні голосуватиме близько 80 пацієнтів зі 130, які лежать в стаціонарі.

«У нас закрита виборча дільниця. Адміністрація відповідає за організацію виборчого процесу. Ми маємо забезпечити роботу комісії, організувати і подати список виборців, який подається за 10 днів. Усі хворі до нас надходять з паспортами, ми перевіряємо прописку, ніяких скарг на це не надходило. Можливо, цій жінці відмовили з медичних показань, але через прописку і тим більше через політичні уподобання – це виключено. Принаймні вона до мене не зверталась», – зазначив Юрій Григоренко.

Влада робить акцент на адмінресурс – громадський активіст

У тому, що влада застосовує адміністративний ресурс, готуючись до місцевих виборів на Дніпропетровщині, не сумніваються в Громадянській мережі «Опора». Координатор «Опори» в регіоні Сергій Федько каже, що у провладних кандидатів, що балотуються цього разу, немає серйозних фінансових ресурсів і кадрів, щоб вести масштабну виборчу кампанію, звідси розрахунок на адмінресурс. Громадське об’єднання зафіксувало не один випадок його застосування у різних округах, повідомив Радіо Свобода Сергій Федько.

«Влада робить акцент на адмінресурс, планує за рахунок адмінресурсу виграти вибори. У Кривому Розі в ЖЕКах зараз проводять зустрічі – під виглядом звіту депутатів різних рівнів про свою діяльність проводиться агітація за кандидата від влади. У Синельниковому, де є великий залізничний вузол і багато виборців, залізничників, була зафіксована «Опорою» така ситуація: зібрали залізничників, аби начебто вирішити питання 13-ї зарплати. Насправді цієї теми не торкались, а натомість проводилась агітація за провладного кандидата – комуніста. Ось реальні приклади», – сказав представник «Опори».

Громадська мережа «Опора» також прогнозує, що через замовчування виборів на Дніпропетровщину очікує рекордно низька явка – не більше як 20%, а чим менша явка, тим легше сфальшувати результати, впевнені в «Опорі».

3 березня на Дніпропетровщині обиратимуть шістьох депутатів обласної та одного депутата міської ради – замість тих, які втратили мандати, ставши народними депутатами України. На місця шести обранців, які вибули, наразі претендує 55 осіб, тобто понад 9 кандидатів на місце. На місце депутата міської – 11 претендентів.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG