Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко засудила тиск на Власенка – Сас


Київ – Світ продовжує стежити за ситуацією з переслідуванням Юлії Тимошенко і засуджує позбавлення статусу депутата її захисника Сергія Власенка – так пояснив зустріч у четвер представника Європарламенту Пета Кокса з Миколою Азаровим заступник голови фракції «Батьківщина» у Верховній Раді Сергій Сас. Про це та про свою зустріч із Юлією Тимошенко Сергій Сас розповів Радіо Свобода.

– Пане Сас, як, на Вашу думку, прибуття до України Пета Кокса та його зустріч з прем’єром Миколою Азаровим може вплинути на ситуацію з Юлією Тимошенко та Сергієм Власенком?
Це політичне переслідування. Парламентські структури перетворилися на елементи репресивної системи

Сергій Сас
Сергій Сас
– Увага європейських структур до цих двох справ є надзвичайно важливою. Я маю на увазі і справу Юлії Тимошенко, і ситуацію зі Власенком, яка не вкладається в жодну юридичну логіку. Це політичне переслідування, через те що Сергій Власенко є захисником Тимошенко. Європейські структури занепокоєні цією ситуацією, бо вона жодним чином не вкладається у Європейську конвенцію прав людини, зокрема щодо гарантування права на захист.

За подіями спостерігатиме і європейська, і світова громадськість. Стало зрозуміло, що пояснень справи Тимошенко в юридичній площині шукати не треба. Це політичне переслідування. Парламентські структури, зокрема регламентний комітет (а я є свідком його роботи понад 10 років), перетворилися на елементи репресивної системи.

– Від моменту позбавлення депутатського мандату Сергій Власенко не робить публічних заяв і не відповідає на дзвінки. Де він зараз?

– Я не знаю, де нині перебуває Сергій Власенко. Бо я зустрічався (у четвер – ред.) з Юлією Тимошенко у харківській лікарні, і вона, зокрема, передала публічне звернення до Власенка і привітання. Річ у тім, що в четвер у Сергія Власенка був день народження, тобто влада приготувала йому такий собі «подарунок». Мовляв, ти повинен зрозуміти, в який спосіб влада може насолити людині, яка протидіє утвердженню тоталітаризму.

– Чи говорила Вам Юлія Тимошенко, як вона оцінює події щодо її захисника?

– Безумовно, вона оцінює це як переслідування з політичних мотивів, передовсім з огляду на те, що Власенко є її захисником. Це серйозно підриває ситуацію з її захистом, вважає Юлія Тимошенко, бо позбавлення її захисника мандата робить його більш уразливим для переслідувань влади. Вона стурбована цією ситуацією, і через це вона передала для оприлюднення вже згадане мною звернення до нього. Це і акт підтримки Сергія Власенка з її боку, і привітання його з днем народження.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG