Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат колишнього прем’єра Таджикистану заявив, що оскаржить його арешт у Страсбурзькому суді


Абдумалік Абдуллоджонов, фото 15 березня 2013 року
Абдумалік Абдуллоджонов, фото 15 березня 2013 року
Адвокат колишнього прем’єр-міністра Таджикистану Абдумаліка Абдуллоджонова Андрій Федур заявив, що оскаржить рішення про екстрадиційний арешт його підзахисного в Європейському суді з прав людини після того, як у четвер апеляційний суд підтвердив цей арешт.

Це рішення апеляційного суду є брутальним порушенням прав людини, заявив Федур після судового засідання.

За його словами, він подасть скаргу, коли через тиждень отримає мотиваційну частину рішення суду, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

При цьому він вкотре наголосив, що Абдуллоджонов має міжнародно визнаний статус біженця у США, тому його екстрадиція до Таджикистану була б порушенням міжнародного права, відтак його перебування під екстрадиційним арештом не має сенсу.

Апеляційний суд Києва визнав у четвер законною ухвалу про цей арешт, оголосивши тільки резолютивну частину рішення й пообіцявши надати мотиваційну через тиждень.

Таким чином, апеляційний суд залишив без змін ухвалену минулого тижня постанову Шевченківського районного суду Києва про застосування екстрадиційного арешту на термін до 12 місяців щодо колишнього прем’єр-міністра Таджикистану Абдумаліка Абдуллоджонова. Протягом цього часу Україна має вирішити, чи екстрадувати його до Таджикистану.

У середу Управління верховного комісара ООН у справах біженців висловило глибоку стурбованість із приводу утримання під вартою і можливої екстрадиції колишнього прем’єр-міністра Таджикистану.

Там його звинувачують у низці тяжких кримінальних злочинів, зокрема, в замаху на його політичного супротивника, президента Емомалі Рагмона. Абдумалік Абдуллоджонов заперечує ці звинувачення. Його затримали в Україні на летовищі «Бориспіль» на початку минулого місяця.
XS
SM
MD
LG