Доступність посилання

ТОП новини

Екстрадиція з України рівнозначна смертному вироку – екс-прем’єр Таджикистану


Екстрадиція з України рівнозначна смертному вироку – екс-прем’єр Таджикистану
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Екстрадиція з України рівнозначна смертному вироку – екс-прем’єр Таджикистану

Київ – Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про початок екстрадиції екс-прем’єра Таджикистану Абдумаліка Абдуллоджонова. Наразі йдеться про екстрадиційний арешт як запобіжний захід до ймовірної видачі Таджикистану, який звинувачує опозиціонера у серйозних злочинах. Сам Абдуллоджонов заявляє, що його екстрадиція буде рівнозначною смертному вирокові. Захисник опального екс-прем’єра Таджикистану, авторитетний адвокат Андрій Федур подаватиме апеляцію на рішення суду.

Абдумалік Абдуллоджонов просив суд не застосовувати до нього екстрадиційний арешт і наголошував, що його переслідування на батьківщині має політичний характер.

«Якщо ви застосуєте цю статтю, ви даєте карт-бланш тим людям, які можуть в будь-який час дня чи ночі відправити мене на поталу до Таджикистану, а можлива екстрадиція рівнозначна смертному вирокові», – сказав екс-прем’єр Таджикистану.

Втім, суд не дослухався і задовольнив клопотання прокуратури, яка просила ухвалити рішення про екстрадиційний арешт, оскільки ще не завершена екстрадиційна перевірка. Рішення аргументувалось тим, що колишній екс-прем’єр не є біженцем в Україні, а документи про статус Абдуллоджонова як біженця в США, підтверджені американським посольством, підставою для звільнення не визнали. Рішення суду оголосив суддя Володимир Бугіль.

«Визначити екстрадиційний арешт Абдуллоджонова до вирішення питання про його екстрадицію, але не більше, ніж на 12 місяців», – сказано в ухвалі суду.

Адвокат й надалі захищатиме Абдуллоджонова «від видачі на страту»

Згідно із законодавством, екстрадиційний арешт не означає, що людину обов’язково видадуть. Втім, адвокат Абдуллоджонова Андрій Федур назвав рішення суду безпрецедентним за своїм беззаконням.
Це грубе порушення українського законодавства і міжнародного права
Андрій Федур

«Це грубе порушення українського законодавства і міжнародного права. Мені доведеться в найближчі дні оскаржити сьогоднішнє рішення. На жаль, треба констатувати, що чиновники тих чи інших органів державної влади тягнуть нас в черговий міжнародний конфлікт із дискредитації нас як правової держави. Екстрадиція мого довірителя до Республіки Таджикистан, звідки він є політичним біженцем, насправді є грубим порушенням українського законодавства та норм міжнародного права. В реальному житті це означає просто видачу на страту, на фізичне знищення Абдумаліка Абдуллоджонова, не що інше», – наголосив Андрій Федур.

Колишнього міністра закордонних справ, опозиційного народного депутата України Бориса Тарасюка судове рішення не здивувало.
Українська влада особливо не переймається свободами громадян
Борис Тарасюк

«Нинішня українська влада дуже винахідлива, що стосується застосування права. Ні вашим, ні нашим – ні не наразитися на невдоволення Таджикистану, ні не наразитися на невдоволення управління Верховного комісара ООН з питань біженців. Хоча цей випадок вкладається у низку кроків, які свідчать про те, що українська влада особливо не переймається свободами громадян», – наголосив Радіо Свобода Борис Тарасюк.

Абдуллоджонова затримали у Борисполі на початку лютого. Таджикистан звинувачує його за шістьма статтями Кримінального кодексу, зокрема, колишньому високопосадовцеві інкримінують замах на його політичного опонента – чинного президента країни Емомалі Рахмона. Із Рахмоном має зустрічатися Президент України Віктор Янукович, який 17 березня їде до Душанбе з офіційним візитом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG