Доступність посилання

ТОП новини

Азаров зрадів, що російський газ став угорським


Київ – Україна почала реверсні поставки природного газу через Угорщину. Про це на прес-конференції у Будапешті заявив український прем'єр-міністр Микола Азаров. За його словами, ця велика подія «реально означає прорив в енергетичній незалежності України». Натомість експерти, позитивно оцінюючи цю подію, радять не переоцінювати її значення для диверсифікації джерел постачання газу в Україну.

За словами Миколи Азарова, зі своїм угорським колегою Віктором Орбаном він обговорив питання співпраці в енергетичній сфері і, зокрема, можливості розширення транзиту в Україну газу через Угорщину. Глава українського уряду пожартував, що «українсько-угорський кордон перетнула «перша молекула» угорського газу».

Насправді газ, який став надходити з Угорщини, переважно російського походження. Утім, він коштує дешевше, ніж той, що купує «Нафтогаз» за довгостроковим контрактом безпосередньо у «Газпрому».

Особливості гри на цінах

«Цей газ має інші цінові параметри внаслідок того, що на території ЄС працює спотовий ринок, де ціни формуються по-іншому, ніж у довгострокових контрактах із «Газпромом», – каже керівник енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар.

Анонсовані поставки газу через Угорщину становлять 2 мільярди кубометрів. Газ, який Україна отримує з Європи, поки що становить не більш як однин відсоток від її потреб, але влітку ситуація може змінитися.

Різниця в цінах між спотовим ринком і довгостроковим контрактом практично може бути у півтора раза
Михайло Гончар
«Зараз це частка мізерна – це частка відсотка. Проте добре, що відповідні підготовчі роботи відбуваються зараз – перед тим, як почнеться сезон наповнення газосховищ. Адже ціни спотового ринку в теплий період будуть максимально низькими. І різниця в цінах між спотовим ринком і довгостроковим контрактом практично може бути у півтора раза», – каже Михайло Гончар.

Нові джерела замість нової ціни

Член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, депутат від опозиційної «Батьківщини» Сергій Пашинський вважає, що реверсний газ з Угорщини не вирішує питання енергетичної незалежності України. За його словами, «те, що за рік прокачали сто тисяч кубометрів газу чи навіть менше – це пів відсотка від того, що ми споживаємо».

Сергій Пашинський наголошує на тому, що чинна українська влада, звітуючи про реверс газу з Угорщини, намагається приховати свою неспроможність укласти нову газову угоду з Росією.
Єдина європейська країна, яка за останні два роки не отримала знижку на газ від Росії, – це Україна
Сергій Пашинський

«Єдина європейська країна, яка за останні два роки не отримала знижку на газ від Росії, – це Україна. Наприклад, Польща отримала знижку на 20%. Італія за цей час отримала дві знижки, Німеччина – також дві хвилі знижок», – зазначає Сергій Пашинський.

Угорщина вже друга європейська країна, через яку Україна отримує альтернативні поставки газу. У листопаді минулого року в Україну почав надходити газ через територію Польщі. Зараз аналогічні переговори ідуть зі Словаччиною.

Між тим Росія продовжує наполягати на тому, щоб Україна викуповувала обсяги газу, обумовлені в контракті. Як зазначає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич, «закупівля газу у країнах Західної та Центральної Європи зменшує шанси на те, щоб Україна виконала повною мірою контракт за версією «Газпрому».

На думку Михайла Гончара, в разі створення російсько-українського газового консорціуму Росія зробить усе від неї залежне для того, аби поставки газу в Україну з Європу залишалися суто символічними. Між тим, зазначають експерти, європейські норми енергетичної безпеки передбачають, що з одного джерела країна не повинна отримувати більше ніж 30% нафти чи газу.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG