Доступність посилання

ТОП новини

ООН закликає почати переговори на Корейському півострові


Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун сказав, що напруженість на Корейському півострові зайшла занадто далеко після того, як Північна Корея оголосила, що відновлює роботу ядерного комплексу Йонбйон. Раніше Пхеньян заявив, що стан перемир’я з Південною Кореєю більше не чинний, посиливши побоювання збройного конфлікту між двома країнами.

Пан Ґі Мун висловив застереження і запропонував також посередницьке сприяння ООН у зв’язку з подіями на Корейському півострові.

«Ядерні погрози – це не гра. Агресивна риторика і військове позування лише викликають протидію і посилюють страх, і нестабільність. Треба, щоб усе вгамувалося, бо ситуація погіршується через брак спілкування і може вивести на шлях, якого ніхто не повинен прагнути. Я переконаний, що ніхто не збирається нападати на Північну Корею через незгоду з її політичною системою чи закордонною політикою. Але я боюся, що інші будуть твердо відповідати на будь-які прямі військові провокації», – заявив Пан Ґі Мун, натякаючи на рішучі застереження з Південної Кореї, а також на демонстрацію сили США, які брали участь у нещодавніх військових навчаннях з південнокорейськими союзниками і відрядили принаймні один зі своїх кораблів ближче до берегів півострова.

Кінець перемир’я

Пхеньян більше не визнає перемир’я, яке було укладене у липні 1953 року.

Теоретично війна на Корейському півострові не закінчена, бо мирного договору ніколи так і не було. Загроза конфлікту постійно існувала, а зараз вона, як припускають, знову зросла.

У лютому Північна Корея здійснила чергове ядерне випробування, яке зазнало осуду навіть від сусіднього Китаю, який досі був союзником комуністичного режиму у Пхеньяні.

У відповідь на північнокорейські випробування ООН запровадила санкції, які у Пхеньяні назвали агресивним кроком.

Відповіддю півночі на санкції ООН стала не лише войовнича риторика, але й оголошення про відновлення роботи на ядерному комплексі Йонбйон.

Комплекс, на якому, як вважають, відбувалося збагачення урану для збройних цілей, був зупинений 2007 року в результаті міжнародної угоди про надання допомоги Північній Кореї, зокрема, харчової.

Тепер, як вважають фахівці, Північна Корея зможе приблизно через півроку знову збагачувати уран, а також отримувати плутоній, придатний для збройного використання.

Північна Корея з системою, схожою на комуністичну монархію, є надто закритою і непередбачуваною, щоб можна було вгадати справжні наміри керівництва тієї держави.

Але аналітики вказують, що головним завданням режиму на чолі з онуком засновника країни Кім Ір Сена залишається одне – зберегти свою владу, тому є надія, що на саморуйнівні кроки Пхеньян не піде.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG